Bosanska kvrguša



http://bosanskakuhinja.blogspot.com/

Bosanska kvrguša je tradicionalno jelo iz bosanske kuhinje. To je zapravo propečena piletina u tijestu. Napravi se malo gušće tijesto nego za palačinke, izlije se u tepsiju i poredaju komadi prethodno malo propečene piletine i sve skupa se zapeče u rerni. Bosanska kvrguša je jelo izvrsnog okusa i mirisa i vrlo jednostavno za pripremiti.

Sastojci  za pripremu bosanske kvrguše
  • Pileće meso (batak sa zabatakom, krilca ili bilo koji drugi dijelovi piletine po želji)
  • 3 Jaja 
  • 1/2 kesice praška za pecivo 
  • 2 dcl mlijeka 
  • 800 gr brašna  
  • Vegeta i sol po ukusu

Priprema bosanske kvrguše
  • Pileće meso  posoliti i dodati malo vegete te kratko propržite na ulju
  • U posudi izmutite jaja, brašno, prašak za pecivo i mlijeko. Dodavajte vodu dok ne dobijete tijesto nešto gušće nego za palačinke.
  • Tijesto izlijte u nauljen pleh odnosno tepsiju i stavite u njega ispreženo meso. Pecite na 200 stupnjeva oko 20 minuta.
  • Kada je kvrguša pečena možete ju preliti kiselim vrhnjem ili dodati odvojeno kiselo vrhnje pa neka si svako po želji dodaje


http://bosanskakuhinja.blogspot.com/

http://bosanskakuhinja.blogspot.com/

http://bosanskakuhinja.blogspot.com/





Jela bosanske kuhinje su slična jelima turske, grčke i drugih mediteranskih kuhinja. Međutim, zbog godina Austro-Ugarske uprave, u njoj se osjete uticaji centralne Europe.

Bosanska kuhinja koristi mnogo začina, obično u malim količinama. Većina jela su lagana, kuhana s malo vode. Sosovi su gotovo u potpunosti prirodni. Tipični sastojci jela bosanske kuhinje su paradajz, krompir, luk, bijeli luk, paprika, krastavci, mrkva, kupus, gljive, špinat, tikvice i grah. Od začina najčešće se koristi mljevena paprika, biber, peršin, lovorov list i celer. Kao dodatak jelima u bosanskoj kuhinji često se koriste mlijeko, kajmak i pavlaka. Slatkim jelima se dodaju cimet i klinčić. Jela od mesa su od piletine, govedine ili janjetine.

Regija Hercegovine je pogodana za uzgajanje vinove loze i proizvodnju vina, dok se u Bosni rakija dobija od šljiva i jabuka. Kava se pije iz fildžana, uz obavezan rahatlokum.