Bosanska kvrguša je tradicionalno jelo iz bosanske kuhinje. To je zapravo propečena piletina u tijestu. Napravi se malo gušće tijesto nego za palačinke, izlije se u tepsiju i poredaju komadi prethodno malo propečene piletine i sve skupa se zapeče u rerni. Bosanska kvrguša je jelo izvrsnog okusa i mirisa i vrlo jednostavno za pripremiti.
Sastojci za pripremu bosanske kvrguše
- Pileće meso (batak sa zabatakom, krilca ili bilo koji drugi dijelovi piletine po želji)
- 3 Jaja
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 2 dcl mlijeka
- 800 gr brašna
- Vegeta i sol po ukusu
Priprema bosanske kvrguše
- Pileće meso posoliti i dodati malo vegete te kratko propržite na ulju
- U posudi izmutite jaja, brašno, prašak za pecivo i mlijeko. Dodavajte vodu dok ne dobijete tijesto nešto gušće nego za palačinke.
- Tijesto izlijte u nauljen pleh odnosno tepsiju i stavite u njega ispreženo meso. Pecite na 200 stupnjeva oko 20 minuta.
- Kada je kvrguša pečena možete ju preliti kiselim vrhnjem ili dodati odvojeno kiselo vrhnje pa neka si svako po želji dodaje