Dolma od paprika




Dolma je povrće punjeno smjesom mljevenog mesa i riže, a možete puniti sve što volite: tikvice, paprike, rajčice, listove raštike, luk, patlidžan

U nastavku donosimo recept za "dolmu od paprike" , odnosno punjene paprike sa mljevenim  mesom


Osnovne namirnice za dolmu od paprika
  • 1 kg mljevenog junećeg ili goveđeg mesa  
  • 20-30 paprika (zavisno od veličine)  
  • 200 g riže (bijele, okruglo zrno)  
  • 1 mrkva srednje veličine  
  • 2glavice crvenog luka  
  • 1 glavica bijelog luka  
  • 1 svežanj peršuna  
  • 2jaja  
  • 1 svjež paradajz  
  • 1/2 litre paradjz sosa  
  • Vegeta   
  • biber (sitni i u zrnu) i sol   
  • crvena paprika slatka i ljuta  
  • ulje  
  • voda  
  • 2 kašike brašna (za zapršku)


Priprema Dolme od paprika
  • Paprike očistiti, oprati i staviti da se ocijede.
  • Izmiješati smjesu od mljevenog mesa, sjeckanog crvenog i bijelog luka, sjeckane mrkve i peršuna, umućenih jaja, oprane riže, isjeckanog paradajza i začina.
  • Sve dobro rukama izmiješati i ostaviti da stoji desetak minuta.
  • Napuniti paprike i slagati ih u duboku šerpu, u koju ste prethodno stavili ulja. Paprike treba slagati jednu do druge kako bi se izbjegle eventualne praznine. Ako je šerpa manja, onda će vam paprike ići i u drugi red. Dobro bi bilo da i u drugom redu bude paprika onoliko da nema slobodnog prostora između njih.
  • Kad su sve paprike napunjene i fino poredane prelijemo ih smjesom: 1/2 l vode, paradajz sos, začina i ulja. 
  • Na paprike staviti jedan plitki tanjir obrnuto, tako da poklopi paprike, onda sipate preko toga vode da bude iznad paprika, otprilike dva prsta iznad. 
  • Poklopite šerpu i stavite da se dolme kuhaju na laganoj vatri oko jedan sat.
  • Kad su dolme skuhane začinite ih zaprškom.

Zaprška: 
  • na vrućem ulju upržiti 2 kašike brašna, 1 kašiku crvene slatke paprike, malo soli i bibera po želji.


Ovako pripremljene dolme mogu se poslužiti sa krompir pireom i nekom sezonskom salatom. 




Jela bosanske kuhinje su slična jelima turske, grčke i drugih mediteranskih kuhinja. Međutim, zbog godina Austro-Ugarske uprave, u njoj se osjete uticaji centralne Europe.

Bosanska kuhinja koristi mnogo začina, obično u malim količinama. Većina jela su lagana, kuhana s malo vode. Sosovi su gotovo u potpunosti prirodni. Tipični sastojci jela bosanske kuhinje su paradajz, krompir, luk, bijeli luk, paprika, krastavci, mrkva, kupus, gljive, špinat, tikvice i grah. Od začina najčešće se koristi mljevena paprika, biber, peršin, lovorov list i celer. Kao dodatak jelima u bosanskoj kuhinji često se koriste mlijeko, kajmak i pavlaka. Slatkim jelima se dodaju cimet i klinčić. Jela od mesa su od piletine, govedine ili janjetine.

Regija Hercegovine je pogodana za uzgajanje vinove loze i proizvodnju vina, dok se u Bosni rakija dobija od šljiva i jabuka. Kava se pije iz fildžana, uz obavezan rahatlokum.