Ćevapi - recept za ćevape




Sastojci za ćevape
  • 750 gr junetine
  • 250 gr ovčetine
  • 1 kašikica soli
  • 1 kašika vegete
  • 1 kašikica bibera
  • 1/2 glavice bijelog luka
  • 1 kašika kajmaka
  • malo mineralne vode

Prilozi uz ćevape:
  • Što više crvenog luka to bolje kajmak ili ajvar po želji

Preljev za lepinu/somun
  • zagrijte vodu neka provrije
  • dodajte malo goveđeg temeljca ili goveđu kocku za supu
  • malo vegete
  • malo ulja
  • isjeckajte peršinov list 
  • izrežite na sitno bijeli luk
  • dodajte malo bibera po želji
Pripremite preljev za lepinu/somun tako što stavite sve začine u posudu, dodajte malo ulja, prelijte temeljcem i vodom pa pustite da proključa

Priprema ćevapa:
  • Meso narežite na sitnije komade i sameljite na sitno. Poželjno je meso propustiti kroz mašinu za mljevenje mesa dva puta da se uvjerite da je meso dobro usitnjeno.
  • Bijeli luk usitnite u sjeckalici ili multipraktikumu tako da izađe sok
  • Meso pomješajte sa sokom od bijelog luka, začinima (dodajte ih po ukusu), kaljmakom i mineralnom vodom. Dobro izmješajte smjesu i ostavite na par sati (najbolje preko noći) u fržider
  • Ćevape oblikujte uz pomoć šprice sa nastavkom za ćevape ili ručno
  • Pecite ih na roštilju ili ako vas sila natjera u tavi sa vrlo malo ulja, ponavljam vrlo malo ulja
  • Kad su skoro gotovi prelijte ih pripremljenim preljevom
  • Lepinje namočite preljevom i malo zapecite 
Što drugo reći nego uživajte u ćevapima u somunu uz crveni luk. Prijatno vam bilo !




Jela bosanske kuhinje su slična jelima turske, grčke i drugih mediteranskih kuhinja. Međutim, zbog godina Austro-Ugarske uprave, u njoj se osjete uticaji centralne Europe.

Bosanska kuhinja koristi mnogo začina, obično u malim količinama. Većina jela su lagana, kuhana s malo vode. Sosovi su gotovo u potpunosti prirodni. Tipični sastojci jela bosanske kuhinje su paradajz, krompir, luk, bijeli luk, paprika, krastavci, mrkva, kupus, gljive, špinat, tikvice i grah. Od začina najčešće se koristi mljevena paprika, biber, peršin, lovorov list i celer. Kao dodatak jelima u bosanskoj kuhinji često se koriste mlijeko, kajmak i pavlaka. Slatkim jelima se dodaju cimet i klinčić. Jela od mesa su od piletine, govedine ili janjetine.

Regija Hercegovine je pogodana za uzgajanje vinove loze i proizvodnju vina, dok se u Bosni rakija dobija od šljiva i jabuka. Kava se pije iz fildžana, uz obavezan rahatlokum.