Sastojci za ćevape
- 750 gr junetine
 - 250 gr ovčetine
 - 1 kašikica soli
 - 1 kašika vegete
 - 1 kašikica bibera
 - 1/2 glavice bijelog luka
 - 1 kašika kajmaka
 - malo mineralne vode
 
Prilozi uz ćevape:
- Što više crvenog luka to bolje kajmak ili ajvar po želji
 
Preljev za lepinu/somun
- zagrijte vodu neka provrije
 - dodajte malo goveđeg temeljca ili goveđu kocku za supu
 - malo vegete
 - malo ulja
 - isjeckajte peršinov list
 - izrežite na sitno bijeli luk
 - dodajte malo bibera po želji
 
Priprema ćevapa:
- Meso narežite na sitnije komade i sameljite na sitno. Poželjno je meso propustiti kroz mašinu za mljevenje mesa dva puta da se uvjerite da je meso dobro usitnjeno.
 - Bijeli luk usitnite u sjeckalici ili multipraktikumu tako da izađe sok
 - Meso pomješajte sa sokom od bijelog luka, začinima (dodajte ih po ukusu), kaljmakom i mineralnom vodom. Dobro izmješajte smjesu i ostavite na par sati (najbolje preko noći) u fržider
 - Ćevape oblikujte uz pomoć šprice sa nastavkom za ćevape ili ručno
 - Pecite ih na roštilju ili ako vas sila natjera u tavi sa vrlo malo ulja, ponavljam vrlo malo ulja
 - Kad su skoro gotovi prelijte ih pripremljenim preljevom
 - Lepinje namočite preljevom i malo zapecite
 
Što drugo reći nego uživajte u ćevapima u somunu uz crveni luk. Prijatno vam bilo !
