Šatobrijan




Sastojci:

500g bifteka (srednji dio)
ulje za prženje
malo soli
malo bibera (za pečenje na žaru)
dvije kašike ulja (za pečenje na žaru)


Način pripreme:


Meso operemo, obrišemo i stavimo u tavu na jako ugrijano ulje. Pečemo ga 12 do 18 minuta da postane smeđe i da se ispeče sa obje strane. Ako meso pečemo na žaru (roštilju) premažemo ga uljem. Pečemo ga otprilike još 15 do 25 minuta dok nije posve pečeno.

Zatim ga ostavimo da nekoliko minuta odstoji da ne bi istekao sok i tada ga narežemo. Šatobrijan ne smije biti posve prepečen, već meso mora biti u sredini malo ružičasto. Serviramo ga na toplom poslužavniku s mladim povrćem.



Jela bosanske kuhinje su slična jelima turske, grčke i drugih mediteranskih kuhinja. Međutim, zbog godina Austro-Ugarske uprave, u njoj se osjete uticaji centralne Europe.

Bosanska kuhinja koristi mnogo začina, obično u malim količinama. Većina jela su lagana, kuhana s malo vode. Sosovi su gotovo u potpunosti prirodni. Tipični sastojci jela bosanske kuhinje su paradajz, krompir, luk, bijeli luk, paprika, krastavci, mrkva, kupus, gljive, špinat, tikvice i grah. Od začina najčešće se koristi mljevena paprika, biber, peršin, lovorov list i celer. Kao dodatak jelima u bosanskoj kuhinji često se koriste mlijeko, kajmak i pavlaka. Slatkim jelima se dodaju cimet i klinčić. Jela od mesa su od piletine, govedine ili janjetine.

Regija Hercegovine je pogodana za uzgajanje vinove loze i proizvodnju vina, dok se u Bosni rakija dobija od šljiva i jabuka. Kava se pije iz fildžana, uz obavezan rahatlokum.