Patlidžan kebab uz prilog riže



Sastojci
  • 500g faširanog (mljevenog) mesa
  • tri patlidžana srednje veličine
  • tri tikvice
  • dvije glavice crvenog luka
  • 4 do 5češnja bijelog luka
  • 4 do 5 kašika prezle (krušnih mrvica)
  • 100 ml tople vode
  • jedno jaje
  • dva paradajza
  • dvije zelene paprike
  • 500 ml soka od paradajza
  • jedna kašika  ajvara
  • sol po želji
  • biber (papar) po želji
  • aleva paprika (mljevena slatka paprika)
  • jedna vezica friškog peršinovog lista
  • 2 do 3 kašike ulja za pržiti
Riža sa tjesteninom
  • dvije šalice riže
  • dvije kašike putera
  • dvije kašike sitne tjestenine
  • pet čaša vode
  • malo soli po želji

Način pripreme

Priprema riže:
  • U zagrijanu posudu dodati puter i tjesteninu. 
  • Uz stalno miješanje tjesteninu prziti dok dobije tamnožutu boju. 
  • Zatim dodati rižu i sol, pa pržiti uz stalno miješanje sve dok riža dobije žućkastu boju. 
  • Dodati vodu i kuhati na laganoj temperaturi sve dok riža upije svu vodu. 
  • Posudu poklopiti i ostaviti na isključenoj pećnici da nadolazi
Priprema patlidžana:
  • Patlidžan i tikvice oprati i posušiti. 
  • Po dužini sjeći na debljinu od pola cm, zatim u šerpi ili tavi sa dodatom kašikom ulja pržiti sa obje strane sve dok dobije svijetlo-smeđu boju. 
  • Sve prepržiti i ostaviti na stranu da se hladi.
Pripema mesa (faširanog mesa)
  • Od mesa, oba sitno sjeckana luka, prezle, jajeta, vode, paradajz soka, ajvara i sitno sjeckanog peršina, sjediniti u jednu masu. 
  • Masu dobro sjedinit i praviti ćuftice veličine jajeta.
Postupak pripreme patlidžan kebaba
  • Paradajz isjeći na tanje šnjitice i zelenu papriku na veće komadiće i ostaviti na stranu. 
  • Po šnjitici tikvice staviti po prijeko šnjiticu patlidžana ili obrnuto, a na sredinu ćufticu. 
  • Sastaviti krajeve i okrenuti ih na prema dnu šerpe. 
  • Odraditi istim postupkom sa svim i poredati ih u šerpu. 
  • Svaku uvijenu ćufticu prekriti sa šnjiticom paradajza, zatim komadićem paprike, kao što je na slici.


  • 500ml paradajz soka sa 100ml vode sastaviti i pažljivo uliti u šerpu. Prekriti poklopcem. 
  • Peći na 250°C. 








Jela bosanske kuhinje su slična jelima turske, grčke i drugih mediteranskih kuhinja. Međutim, zbog godina Austro-Ugarske uprave, u njoj se osjete uticaji centralne Europe.

Bosanska kuhinja koristi mnogo začina, obično u malim količinama. Većina jela su lagana, kuhana s malo vode. Sosovi su gotovo u potpunosti prirodni. Tipični sastojci jela bosanske kuhinje su paradajz, krompir, luk, bijeli luk, paprika, krastavci, mrkva, kupus, gljive, špinat, tikvice i grah. Od začina najčešće se koristi mljevena paprika, biber, peršin, lovorov list i celer. Kao dodatak jelima u bosanskoj kuhinji često se koriste mlijeko, kajmak i pavlaka. Slatkim jelima se dodaju cimet i klinčić. Jela od mesa su od piletine, govedine ili janjetine.

Regija Hercegovine je pogodana za uzgajanje vinove loze i proizvodnju vina, dok se u Bosni rakija dobija od šljiva i jabuka. Kava se pije iz fildžana, uz obavezan rahatlokum.