Bosanski tirit




 bosanski tirit


Sastojci
  • jedna domaća masna kokoš
  • 100g crvenog luka
  • 150g masla ili maslaca
  • 250ml kajmaka ili kiselo vrhnja
  • mljeveni bibera
  • zeleni listovi peršuna
  • malo soli
  • jufke (tjesto - možete koristiti i gotovo)

Način pripreme
  • Kokoš skuhati u slanoj vodi tako da se meso odvaja od kosti. 
  • Oprezno ga odvojiti od kosti, tako da ostanu veliki komadi. 
  • Luk sitno nasjeckati i na 40g maslaca te ispržiti da dobije zlatnožutu boju. 
  • Dodati nasjeckani peršunov list, pa i njega ispržiti, dodati biber i po potrebi soli. 
  • Na to staviti meso i lagano promiješati. 
  • Tijesto razvući i pustiti da se malo osuši, izrezati listove tjesta veličine tepsije. 
  • Tada složiti 10 listova i svaki namastiti rastopljenim maslom. 
  • Na deseti list staviti jednakomjerno već pripremljeno meso i na njega složiti idućih 10 listova. 
  • Ti listovi također moraju biti premazani maslom. 
  • Za tirit se mogu koristiti gotove jufke, odnosno listovi tijesta.
  • Zatim preliti tirit kajmakom ili vrhnjem i peći u srednje zagrijanoj rerni 45 minuta. 
  • Izrezati ga i poslužiti dok je vruće.





Jela bosanske kuhinje su slična jelima turske, grčke i drugih mediteranskih kuhinja. Međutim, zbog godina Austro-Ugarske uprave, u njoj se osjete uticaji centralne Europe.

Bosanska kuhinja koristi mnogo začina, obično u malim količinama. Većina jela su lagana, kuhana s malo vode. Sosovi su gotovo u potpunosti prirodni. Tipični sastojci jela bosanske kuhinje su paradajz, krompir, luk, bijeli luk, paprika, krastavci, mrkva, kupus, gljive, špinat, tikvice i grah. Od začina najčešće se koristi mljevena paprika, biber, peršin, lovorov list i celer. Kao dodatak jelima u bosanskoj kuhinji često se koriste mlijeko, kajmak i pavlaka. Slatkim jelima se dodaju cimet i klinčić. Jela od mesa su od piletine, govedine ili janjetine.

Regija Hercegovine je pogodana za uzgajanje vinove loze i proizvodnju vina, dok se u Bosni rakija dobija od šljiva i jabuka. Kava se pije iz fildžana, uz obavezan rahatlokum.