Sogan dolma - punjeni luk



Sastojci:


  • 1/2 kg crvenog luka, 
  • 300 g mljevene janjetine, 
  • 100 g riže, žličica papra, žlica octa, 
  • 2 dl kiselog vrhnja, 
  • 2 žlice maslaca, 
  • 2 čaše vode, 
  • kajmak za posluživanje 


 Priprema:


  • Očistite crveni luk od ljuski i zarežite svaku glavicu pri vrhu, tako da odrežete kapicu. 
  • Luk ostavite nekoliko minuta u vrućoj vodi i pažljivo izvadite kolutove iz sredine. 
  • Mljeveno meso pomiješajte s rižom. 
  • Posolite i popaprite te nadjenite kalupe luka. 
  • Položite ih u plitku posudu, zalijte vodom i premažite maslacem te kuhajte na laganoj vatri oko pola sata. 
  • Kad omekšaju, izvadite ih u zdjelu i poslužite s kajmakom.

Jela bosanske kuhinje su slična jelima turske, grčke i drugih mediteranskih kuhinja. Međutim, zbog godina Austro-Ugarske uprave, u njoj se osjete uticaji centralne Europe.

Bosanska kuhinja koristi mnogo začina, obično u malim količinama. Većina jela su lagana, kuhana s malo vode. Sosovi su gotovo u potpunosti prirodni. Tipični sastojci jela bosanske kuhinje su paradajz, krompir, luk, bijeli luk, paprika, krastavci, mrkva, kupus, gljive, špinat, tikvice i grah. Od začina najčešće se koristi mljevena paprika, biber, peršin, lovorov list i celer. Kao dodatak jelima u bosanskoj kuhinji često se koriste mlijeko, kajmak i pavlaka. Slatkim jelima se dodaju cimet i klinčić. Jela od mesa su od piletine, govedine ili janjetine.

Regija Hercegovine je pogodana za uzgajanje vinove loze i proizvodnju vina, dok se u Bosni rakija dobija od šljiva i jabuka. Kava se pije iz fildžana, uz obavezan rahatlokum.