Ćufte u kajmaku


Sastojci:
  • 500 gr. mljevenog telećeg(junećeg) mesa  
  • 120 ml. mlijeka  
  • 1 kašika mljevenog luka  
  • 1 kasika mljevenog bijelog luka  
  • 100 gr. krušnih mrvica 
  • 1 jaje 
  • sol, 
  • biber i malo vegete 
  • sitno narezan peršun 
  • 3 kašike kajmaka  
  • 1 kašika maslaca  
  • 50 ml. tekućeg šlaga

Priprema
  • U mljeveno meso dodati mlijeko i dobro promiješati. Mlijeko uvijek dodati u bilo koju vrstu dolme, jer tako nadjev bude veoma mekan.
  • Dobivenoj smjesi zatim dodati luk, jedan pa drugi, zatim mrvice, začiniti sa solju, biberom i vegetom.
  • Sve dobro promiješati i ostaviti u frizider jedan sat.
  • Nakon toga dodati jedno jaje i peršun te zatim praviti ćufte.
  • Da bi ćufta bila jednaka možete koristiti , naravno ako imate,  kašiku za sladoled.
  • Na zagrijanoj masnoći (2 kašike maslinovog ulja i 1 kašika maslaca) pržiti ćufte prethodno uvaljane u brašno. Ovako gotove ćufte redati u posudu i preliti sa rastopljenim kajmakom, maslacem i šlagom te još malo na tihoj temparaturi krčkati da ćufte upiju kajmak. 



Jela bosanske kuhinje su slična jelima turske, grčke i drugih mediteranskih kuhinja. Međutim, zbog godina Austro-Ugarske uprave, u njoj se osjete uticaji centralne Europe.

Bosanska kuhinja koristi mnogo začina, obično u malim količinama. Većina jela su lagana, kuhana s malo vode. Sosovi su gotovo u potpunosti prirodni. Tipični sastojci jela bosanske kuhinje su paradajz, krompir, luk, bijeli luk, paprika, krastavci, mrkva, kupus, gljive, špinat, tikvice i grah. Od začina najčešće se koristi mljevena paprika, biber, peršin, lovorov list i celer. Kao dodatak jelima u bosanskoj kuhinji često se koriste mlijeko, kajmak i pavlaka. Slatkim jelima se dodaju cimet i klinčić. Jela od mesa su od piletine, govedine ili janjetine.

Regija Hercegovine je pogodana za uzgajanje vinove loze i proizvodnju vina, dok se u Bosni rakija dobija od šljiva i jabuka. Kava se pije iz fildžana, uz obavezan rahatlokum.