Riža s graškom i kobasicama



Sastojci:

1 kašika maslinovog ulja

1/2 kašikice luka, nasjeckanog

2 kobasice, izrezane na manje komade

1/2 šolje riže

1 pileća kocka za supu

1/2 šolje smrznutog graška

1 jaje



Rižu skuhati sa pilećom kockom za supu i ohladiti.

U posebnoj posudi skuhati grašak.

Na zagrijanom ulju propržiti crveni luk.

Dodati kobasice i peći nekoliko minuta dok ne dobiju smeđu boju i postanu hrskave.

S kobasicama izmiješati rižu i grašak, pa pržiti na laganoj temperaturi 5-6 minuta.

U manjoj zdjeli umutiti jaje sa malo bibera i soli, umiješati u pripremljenu smjesu, dodatno pržiti 2-3 minute i jelo poslužiti toplo.

Jela bosanske kuhinje su slična jelima turske, grčke i drugih mediteranskih kuhinja. Međutim, zbog godina Austro-Ugarske uprave, u njoj se osjete uticaji centralne Europe.

Bosanska kuhinja koristi mnogo začina, obično u malim količinama. Većina jela su lagana, kuhana s malo vode. Sosovi su gotovo u potpunosti prirodni. Tipični sastojci jela bosanske kuhinje su paradajz, krompir, luk, bijeli luk, paprika, krastavci, mrkva, kupus, gljive, špinat, tikvice i grah. Od začina najčešće se koristi mljevena paprika, biber, peršin, lovorov list i celer. Kao dodatak jelima u bosanskoj kuhinji često se koriste mlijeko, kajmak i pavlaka. Slatkim jelima se dodaju cimet i klinčić. Jela od mesa su od piletine, govedine ili janjetine.

Regija Hercegovine je pogodana za uzgajanje vinove loze i proizvodnju vina, dok se u Bosni rakija dobija od šljiva i jabuka. Kava se pije iz fildžana, uz obavezan rahatlokum.