Janjetina sa špinatom



Sastojci
  • 1 kg janjetine (rebrica ili but)
  • 3 kašike ulja
  • 2 kašičice vegete
  • 500 grama špinata
  • nekoliko komada mladog luka
  • 3 češnja bijelog luka
  • mljevene crvene paprike
  • malo soli
  • kašika nasjeckanog peršina
Priprema:
  • Meso narežite na komade i stavite na zagrijano ulje. Kad se malo zapeče, pokrijte i na laganoj vatri pirjajte dok meso ne omekša. 
  • Meso tijekom pirjanja pospite vegetom. Dodajte krupno narezan špinat, mladi luk narezan na kolutiće, protisnuti bijeli luk, crvenu mljevenu papriku i zalijte vodom. 
  • Poklopljeno pirjajte na laganoj vatri dok ne zakuha i još 5 minuta, posolite po potrebi, a na kraju pospite peršinom. 
  • Možete upotrijebiti meso od buta ili rebarca, ali u oba slučaja jelo će biti brzo gotovo ako upotrijebite mladu janjetinu. 



Jela bosanske kuhinje su slična jelima turske, grčke i drugih mediteranskih kuhinja. Međutim, zbog godina Austro-Ugarske uprave, u njoj se osjete uticaji centralne Europe.

Bosanska kuhinja koristi mnogo začina, obično u malim količinama. Većina jela su lagana, kuhana s malo vode. Sosovi su gotovo u potpunosti prirodni. Tipični sastojci jela bosanske kuhinje su paradajz, krompir, luk, bijeli luk, paprika, krastavci, mrkva, kupus, gljive, špinat, tikvice i grah. Od začina najčešće se koristi mljevena paprika, biber, peršin, lovorov list i celer. Kao dodatak jelima u bosanskoj kuhinji često se koriste mlijeko, kajmak i pavlaka. Slatkim jelima se dodaju cimet i klinčić. Jela od mesa su od piletine, govedine ili janjetine.

Regija Hercegovine je pogodana za uzgajanje vinove loze i proizvodnju vina, dok se u Bosni rakija dobija od šljiva i jabuka. Kava se pije iz fildžana, uz obavezan rahatlokum.