Lepinja sa kajmakom

Potrebno:
lepinja
kajmak / kiselo vrhnje
100 gr svježeg loja od junetine
malo vegete

Način pripreme:

Lepine presjeci kao i za ćevape. U vodu razmutiti malo vegete te umakati lepinje sa obje strane. Zagrijati tavu u koju stavimo par komada loja te na loju prepržimo lepinu. Ako je potrebno dodati malo ulja. Vruću lepinu premazati sa kajmakom / kiselom vrhnjom i služiti .


Prijatno!!!Jela bosanske kuhinje su slična jelima turske, grčke i drugih mediteranskih kuhinja. Međutim, zbog godina Austro-Ugarske uprave, u njoj se osjete uticaji centralne Europe.

Bosanska kuhinja koristi mnogo začina, obično u malim količinama. Većina jela su lagana, kuhana s malo vode. Sosovi su gotovo u potpunosti prirodni. Tipični sastojci jela bosanske kuhinje su paradajz, krompir, luk, bijeli luk, paprika, krastavci, mrkva, kupus, gljive, špinat, tikvice i grah. Od začina najčešće se koristi mljevena paprika, biber, peršin, lovorov list i celer. Kao dodatak jelima u bosanskoj kuhinji često se koriste mlijeko, kajmak i pavlaka. Slatkim jelima se dodaju cimet i klinčić. Jela od mesa su od piletine, govedine ili janjetine.

Regija Hercegovine je pogodana za uzgajanje vinove loze i proizvodnju vina, dok se u Bosni rakija dobija od šljiva i jabuka. Kava se pije iz fildžana, uz obavezan rahatlokum.