Pileći fileti i patlidžan

 Bosanska kuhinja - piletina i patlidžan


Potrebni sastojci
  • 4 pileća fileta
  • 1 patlidžan
  • 150 gr mozzarela sira
  • 1 veliki paradajz
  • 8 listova basil začina
  • 3 kašike ulja
  • biber i mljevena crvena paprika

Priprema
  • Izrezati patlidžan na 8 kriški, posoliti i ostaviti sa strane. 
  • Piletinu pobiberiti.
  • Mozzarela sir ocijediti od suvišnog soka, isjeci na 4 kriške. 
  • Isto tako isjeći i paradajz.
  • Ugrijati pećnicu do 225.
  • Prepeći piletinu sa obje strane, 3-4 min svaku stranu. Pobiberiti, posuti mljevenom paprikom i izvaditi iz pleha. 
  • U istom plehu, u preostaloj masnoći od piletine, prepeći ocijeđeni patlidžan. Prepečeni patlidžan poredati u pleh, na svaki komad staviti filet od piletine, preostali padlidžan, krišku paradajza, list basila i na vrh krišku sira. 
  • Vratiti u rernu i peći narednih 8-10 minuta. 





Jela bosanske kuhinje su slična jelima turske, grčke i drugih mediteranskih kuhinja. Međutim, zbog godina Austro-Ugarske uprave, u njoj se osjete uticaji centralne Europe.

Bosanska kuhinja koristi mnogo začina, obično u malim količinama. Većina jela su lagana, kuhana s malo vode. Sosovi su gotovo u potpunosti prirodni. Tipični sastojci jela bosanske kuhinje su paradajz, krompir, luk, bijeli luk, paprika, krastavci, mrkva, kupus, gljive, špinat, tikvice i grah. Od začina najčešće se koristi mljevena paprika, biber, peršin, lovorov list i celer. Kao dodatak jelima u bosanskoj kuhinji često se koriste mlijeko, kajmak i pavlaka. Slatkim jelima se dodaju cimet i klinčić. Jela od mesa su od piletine, govedine ili janjetine.

Regija Hercegovine je pogodana za uzgajanje vinove loze i proizvodnju vina, dok se u Bosni rakija dobija od šljiva i jabuka. Kava se pije iz fildžana, uz obavezan rahatlokum.