Bosanski somun

bosanski somun, bosanska lepinja


Sastojci:
  • 1 kg brašna  
  • 2 kašike kvasca  
  • 250 ml mlijeka  
  • 1 kašika šećera  
  • 1 čajna kašika soli  
  • cujrukotica (crne sjemenke)


Priprema:
  • Kvasac pomiješati sa šećerom i uz malo toplog mlijeka staviti da uskvasa.
  • Brašno i sol prosijati, dodati kvasac i sa preostalim mlijekom i vodom zakuhati tijesto. Dobro uraditi rukama, uvijek povlačeći rukom sa vanjske strane tijesta prema unutrašnjosti, dok se ne dobije veoma glatko i mekano tijesto.
  • Ostaviti tijesto da naraste duplo a zatim prekuhati, te ponovo ostaviti da nadolazi oko pola sata.
  • Na dobro pobrašnjenu površinu tijesto polagano staviti i bez prekuhavanja podijeliti na 6 dijelova. Rukom zatim lagano oblikovati loptice, malo pritisnuti prstima okolo-krajeve somuna i polagano početi razvlačiti.
  • Bitno da somun razvlačite samo sa krajeva, a ne sa sredine. Možete u jednoj držati somun a drugom razvlačiti.
  • Malom čačkalicom za ražnjice, predhodno namočenoj u vodu na somunu praviti rombove, malo somun umiti sa vodom i posuti preko curukoticu.
  • Rernu zagrijati na 250 stupnjeva i somune peći 5-7 minuta, (na plehu koji se grije u rerni) dok ne porumene. Somuni se napušu i to je znak da su gotovi. 




Jela bosanske kuhinje su slična jelima turske, grčke i drugih mediteranskih kuhinja. Međutim, zbog godina Austro-Ugarske uprave, u njoj se osjete uticaji centralne Europe.

Bosanska kuhinja koristi mnogo začina, obično u malim količinama. Većina jela su lagana, kuhana s malo vode. Sosovi su gotovo u potpunosti prirodni. Tipični sastojci jela bosanske kuhinje su paradajz, krompir, luk, bijeli luk, paprika, krastavci, mrkva, kupus, gljive, špinat, tikvice i grah. Od začina najčešće se koristi mljevena paprika, biber, peršin, lovorov list i celer. Kao dodatak jelima u bosanskoj kuhinji često se koriste mlijeko, kajmak i pavlaka. Slatkim jelima se dodaju cimet i klinčić. Jela od mesa su od piletine, govedine ili janjetine.

Regija Hercegovine je pogodana za uzgajanje vinove loze i proizvodnju vina, dok se u Bosni rakija dobija od šljiva i jabuka. Kava se pije iz fildžana, uz obavezan rahatlokum.