Pohani janjeći kotleti



Sastojci: 
  • 8 janjećih kotleta, 
  • 50g maslaca, 
  • 100g naribane mrkve, 
  • 100g sitno sjeckanog crvenog luka, 
  • 70g celera nasjeckanog na kockice, 
  •  majčina dušica, 
  • 1 lovorov list izmrvljen, 
  • biber po želji, 
  • sol po želji, 
  • 1 do 2 jaja, 
  • kašika ulja, 
  • šalica mrvica od kruha

Priprema janjećih kotleta pohanjem
  • Kotlete lagano izlupajte batom za meso i posolite. 
  • Zagrijte maslac, dodajte mrkvu, sitno sjeckani luk, celer, šunku, majčinu dušicu i lovorov list. 
  • Pirjajte na laganoj vatri dok se povrće ne raskuha. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi. 
  • Tom smjesom od povrća premažite kotlete s jedne i druge strane, a zatim ih polako umočite u jaja razmućena s uljem, solju i biberom, uvaljajte u mrvice te ispržite na maslacu. 
  • U mrvice možete pomiješati i sezamove sjemenke. 
  • Pržene kotlete posložite na tanjur i ukrasite ih, prema želji s povrćem. Uz njih poslužite i umak od pirjanog povrća koji ste propasirali.



Jela bosanske kuhinje su slična jelima turske, grčke i drugih mediteranskih kuhinja. Međutim, zbog godina Austro-Ugarske uprave, u njoj se osjete uticaji centralne Europe.

Bosanska kuhinja koristi mnogo začina, obično u malim količinama. Većina jela su lagana, kuhana s malo vode. Sosovi su gotovo u potpunosti prirodni. Tipični sastojci jela bosanske kuhinje su paradajz, krompir, luk, bijeli luk, paprika, krastavci, mrkva, kupus, gljive, špinat, tikvice i grah. Od začina najčešće se koristi mljevena paprika, biber, peršin, lovorov list i celer. Kao dodatak jelima u bosanskoj kuhinji često se koriste mlijeko, kajmak i pavlaka. Slatkim jelima se dodaju cimet i klinčić. Jela od mesa su od piletine, govedine ili janjetine.

Regija Hercegovine je pogodana za uzgajanje vinove loze i proizvodnju vina, dok se u Bosni rakija dobija od šljiva i jabuka. Kava se pije iz fildžana, uz obavezan rahatlokum.