Kukuruza sa sirom i kajmakom




Sastojci
  • 500ml mlijeka
  • 300g sira
  • 3 supene kašike kajmaka
  • 200ml ulja
  • 4 jaja
  • soli po ukusu (malo)
  • 1 kesica suhe germe
  • 500g kukuruznog brašna

Način pripreme
  • U veću zdjelu umutiti jaja, sir, kajmak, ulje, malo suhe germe i mlijeko
  • Sve skupa malo posoliti.
  • Smjesu dobro izmiješati, pa dodati kukuruzno brašno.
  • Smjesa mora biti dobro izmješana da nema grudica od brašna.
  • Nauljiti tepsiju, nasuti pripremljenu smjesu, poravnati ravnomjerno u tepsiji i peći u rerni. Vrijeme i način pečenja podredite svojoj rerni.
  • Kada je kukuruza porumenila (cca oko 45 min) izvadite iz rerne i pustite da se ohladi
  • Služiti sa kiselim mlijeko, jogurtom, kajmakom i sl. 



Jela bosanske kuhinje su slična jelima turske, grčke i drugih mediteranskih kuhinja. Međutim, zbog godina Austro-Ugarske uprave, u njoj se osjete uticaji centralne Europe.

Bosanska kuhinja koristi mnogo začina, obično u malim količinama. Većina jela su lagana, kuhana s malo vode. Sosovi su gotovo u potpunosti prirodni. Tipični sastojci jela bosanske kuhinje su paradajz, krompir, luk, bijeli luk, paprika, krastavci, mrkva, kupus, gljive, špinat, tikvice i grah. Od začina najčešće se koristi mljevena paprika, biber, peršin, lovorov list i celer. Kao dodatak jelima u bosanskoj kuhinji često se koriste mlijeko, kajmak i pavlaka. Slatkim jelima se dodaju cimet i klinčić. Jela od mesa su od piletine, govedine ili janjetine.

Regija Hercegovine je pogodana za uzgajanje vinove loze i proizvodnju vina, dok se u Bosni rakija dobija od šljiva i jabuka. Kava se pije iz fildžana, uz obavezan rahatlokum.