Piletina sa sirom u paradajz sosu



Sastojci:
  • 4 komada pilećih prsa
  • 125 gr prezle
  • 1 jaje
  • 4 kašike maslaca
  • 500 ml paradajz sosa
  • 4 kriške mozzarelle
  • 1 kašikica ribanog parmezana
  • Sol
  • Biber

Priprema
  • Kuhinjskim čekićem istucite pileća prsa, a zatim u njih utrljajte sol i malo bibera.
  • Potopite ih u umućeno jaje, a zatim uvaljajte u prezlu i pržite u tavi, na istopljenom maslacu dok ne dobiju zlatno-smeđu boju s obje strane.
  • Izvadite piletinu iz tave, pa stavite paradajz sos.
  • Kada se zagrije, potopite pileća prsa, a na njih stavite kriške mozzarelle i ribani parmezan.
  • Poklopite tavu i zadržite na vatri dok se sir ne istopi.
  • Poslužite uz špagete.

 

Jela bosanske kuhinje su slična jelima turske, grčke i drugih mediteranskih kuhinja. Međutim, zbog godina Austro-Ugarske uprave, u njoj se osjete uticaji centralne Europe.

Bosanska kuhinja koristi mnogo začina, obično u malim količinama. Većina jela su lagana, kuhana s malo vode. Sosovi su gotovo u potpunosti prirodni. Tipični sastojci jela bosanske kuhinje su paradajz, krompir, luk, bijeli luk, paprika, krastavci, mrkva, kupus, gljive, špinat, tikvice i grah. Od začina najčešće se koristi mljevena paprika, biber, peršin, lovorov list i celer. Kao dodatak jelima u bosanskoj kuhinji često se koriste mlijeko, kajmak i pavlaka. Slatkim jelima se dodaju cimet i klinčić. Jela od mesa su od piletine, govedine ili janjetine.

Regija Hercegovine je pogodana za uzgajanje vinove loze i proizvodnju vina, dok se u Bosni rakija dobija od šljiva i jabuka. Kava se pije iz fildžana, uz obavezan rahatlokum.