Pita zeljanica

kuhinja bosanska, pita zeljanica

Sastojci:

Tijesto za jufku (tijesto)
  • 500g brašna
  • malo soli
  • malo ulja
  • voda
Nadjev
  • 1kg  špinata
  • 2 do 3 kašike sira
  • 4 do 5 kašika pavlake
  • 3 do 4jaja
  • putera za politi pitu
  • malo soli
Način pripreme

Priprema tijesta: 
  • Od navedenih sastojaka zakuhati tijesto. Nauljiti i ostaviti 15 minuta da odstoji. 
  • Nakon toga tijesto podijeliti u 4 jufke pa razvijati tanjom oklagijom, dok jufka ne bude dovoljno tanka.
  • Tako razvijenu jufku razreti na 3 dijela i posuti nadjevom, zamotati nadjev jufkom pa slagati u tepsiju.
Priprema nadjeva: 
  • sve navedene sastojke dobro izmiješati.
  • Pitu peći dok fino ne porumeni, pa politi uprženim puterom.




Jela bosanske kuhinje su slična jelima turske, grčke i drugih mediteranskih kuhinja. Međutim, zbog godina Austro-Ugarske uprave, u njoj se osjete uticaji centralne Europe.

Bosanska kuhinja koristi mnogo začina, obično u malim količinama. Većina jela su lagana, kuhana s malo vode. Sosovi su gotovo u potpunosti prirodni. Tipični sastojci jela bosanske kuhinje su paradajz, krompir, luk, bijeli luk, paprika, krastavci, mrkva, kupus, gljive, špinat, tikvice i grah. Od začina najčešće se koristi mljevena paprika, biber, peršin, lovorov list i celer. Kao dodatak jelima u bosanskoj kuhinji često se koriste mlijeko, kajmak i pavlaka. Slatkim jelima se dodaju cimet i klinčić. Jela od mesa su od piletine, govedine ili janjetine.

Regija Hercegovine je pogodana za uzgajanje vinove loze i proizvodnju vina, dok se u Bosni rakija dobija od šljiva i jabuka. Kava se pije iz fildžana, uz obavezan rahatlokum.