Janjeći kotleti s krompirom i ružmarinom




Sastojci za janjeće kotlete s krompirom i ružmarinom

  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 4 janjeća kotleta
  • 4 krompira, narezana
  • 1 glavica crvenog luka, narezana
  • 1 grančica ružmarina, nasjeckana
  • 2 kašike senfa

Kako pripremiti janjeće kotlete sa krompirom i ružmarinom
  • Predhodno zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva.
  • Zagrijte ulje u posudi za pečenje i pecite kotlete dok ne dobiju smeđu boju, s obje strane. Izvadite kotlete i ostavite sa strane.
  • Dodajte krompir, luk, preostalo ulje i polovicu nasjeckanog ružmarina u posudu za pečenje.
  • Poredajte kotlete po vrhu, premažite ih sa senfom i pospite s ostatkom ružmarina.
  • Pecite 20 minuta ili dok krompir ne omekša a kotleti ne budu pečeni.
  • Izvadite i poslužite.

Zanimljivosti 

Janjetina je meso janjeta starosti od jednog mjeseca do jedne godine. Težina janjeta je između 5 kilograma i 30 kilograma. Janjetina je meso puno mekše od ovčetine ( ovčetina je meso ovce starije od godinu dana). U zapadnim zemljama, janjetina je raširena hrana, pogotovo za svečanosti i posebne prilike. Meso ima karakterističan okus i miris. Najčešće se poslužuje pečeno ispod peke ili  na ražnju, a može se jesti i kuhano. Obično se poslužuje s krumpirom i mladim lukom. Meso se obično dijeli na prednji dio, but i stražnji dio. U prednji dio pripadaju plećke, vrat, prednje noge i dio rebara. U stražnji dio pripadaju zadnje noge i bedra. 

Što je to janjeći kotlet ?

Janjeći kotleti su odresci mesa od janjećih leđa s kostima. Kotlet se priprema na različite načine (peče, prži ili poha) i poslužuje uz različite priloge.













Jela bosanske kuhinje su slična jelima turske, grčke i drugih mediteranskih kuhinja. Međutim, zbog godina Austro-Ugarske uprave, u njoj se osjete uticaji centralne Europe.

Bosanska kuhinja koristi mnogo začina, obično u malim količinama. Većina jela su lagana, kuhana s malo vode. Sosovi su gotovo u potpunosti prirodni. Tipični sastojci jela bosanske kuhinje su paradajz, krompir, luk, bijeli luk, paprika, krastavci, mrkva, kupus, gljive, špinat, tikvice i grah. Od začina najčešće se koristi mljevena paprika, biber, peršin, lovorov list i celer. Kao dodatak jelima u bosanskoj kuhinji često se koriste mlijeko, kajmak i pavlaka. Slatkim jelima se dodaju cimet i klinčić. Jela od mesa su od piletine, govedine ili janjetine.

Regija Hercegovine je pogodana za uzgajanje vinove loze i proizvodnju vina, dok se u Bosni rakija dobija od šljiva i jabuka. Kava se pije iz fildžana, uz obavezan rahatlokum.