Sporo kuhana govedina sa umakom

 Sporo kuhana govedina - bosanska kuhinja

Sastojci:
  • 15 ml maslinovog ulja
  • 1.2 kg goveđe plećke
  • 2 crvena luka, prepolovljena, izrezana
  • 375 ml (1 1/2 šoljica) crnog vina
  • 250 ml (1 šalica) goveđe osnove
  • 30 g zelenog bibera, izmrvljenog
  • 4 velike grančice svježeg timijana
  • 3 svježa ili sušena lista lovora
  • pire krumpir,


Priprema:
  • Dodajte pola ulja u lonac i zagrijte na srednjoj temperaturi. Dodajte govedinu i kuhajte, uz povremeno okretanje, 8-10 minuta ili dok ne dobije smeđu boju.

  • Preostalo ulje dodajte u tavu i zagrijte na srednjoj temperaturi. Dodajte luk, miješajte i kuhajte pet minuta ili dok luk ne omekša.

  • Dodajte govedinu, crno vino, osnovu, biber, timijan i lovor u tavu.

  • Kada sve skupa počne ključati odnosno kada sve zavrije, smanjite temperaturu. Poklopite i neka kuha 60-90 minuta ili dok se govedina ne skuha.

  • Prenesite govedinu u tanjur. Prekrijte da bi zadržali toplotu.

  • Povećajte temperaturu i kuhajte dok se umak ne reducira do pola.

  • Izrežite govedinu i podijelite u posude za posluživanje.

  • Dodajte umak i kombinirajte s pire krompirom.




Jela bosanske kuhinje su slična jelima turske, grčke i drugih mediteranskih kuhinja. Međutim, zbog godina Austro-Ugarske uprave, u njoj se osjete uticaji centralne Europe.

Bosanska kuhinja koristi mnogo začina, obično u malim količinama. Većina jela su lagana, kuhana s malo vode. Sosovi su gotovo u potpunosti prirodni. Tipični sastojci jela bosanske kuhinje su paradajz, krompir, luk, bijeli luk, paprika, krastavci, mrkva, kupus, gljive, špinat, tikvice i grah. Od začina najčešće se koristi mljevena paprika, biber, peršin, lovorov list i celer. Kao dodatak jelima u bosanskoj kuhinji često se koriste mlijeko, kajmak i pavlaka. Slatkim jelima se dodaju cimet i klinčić. Jela od mesa su od piletine, govedine ili janjetine.

Regija Hercegovine je pogodana za uzgajanje vinove loze i proizvodnju vina, dok se u Bosni rakija dobija od šljiva i jabuka. Kava se pije iz fildžana, uz obavezan rahatlokum.