Pečena janjetina s mladim krumpirom i lukomPečena janjetina s mladim krumpirom, tradicionalno s poslužuje s mladim lukom. Jednostavan recept za pripremu ukusne janjetine s mladim krumpirom.

Sastojci

  • 1 janjeći but
  • 1 -2  glavice luka
  • 1 glavica bijelog luka
  • ružmarin, lovorov list
  • ulje za pečenje(oko 1dcl)
  • 1,5 kg mladog krumpira     

Priprema :

Meso operite, posušite i natrljajte solju. Stavite ga u pleh i prelijte vrućim uljem .Uz janjetinu stavite grančice ružmarina i lovorov list,  te luk  izrezan na četvrtine  i  bijeli luk. U pleh dolijte 100 ml vruće vode i sve dobro prekrijte folijom. Pecite u pećnici zagrijanoj na 190°C oko 90 minuta. Mladi krumpir dodati kad meso bude na pola gotovo. Pred kraj pečenja foliju skinite kako bi janjetina poprimila lijepu boju. Po potrebi je podlijevati za vrijeme pečenja. 

Jela bosanske kuhinje su slična jelima turske, grčke i drugih mediteranskih kuhinja. Međutim, zbog godina Austro-Ugarske uprave, u njoj se osjete uticaji centralne Europe.

Bosanska kuhinja koristi mnogo začina, obično u malim količinama. Većina jela su lagana, kuhana s malo vode. Sosovi su gotovo u potpunosti prirodni. Tipični sastojci jela bosanske kuhinje su paradajz, krompir, luk, bijeli luk, paprika, krastavci, mrkva, kupus, gljive, špinat, tikvice i grah. Od začina najčešće se koristi mljevena paprika, biber, peršin, lovorov list i celer. Kao dodatak jelima u bosanskoj kuhinji često se koriste mlijeko, kajmak i pavlaka. Slatkim jelima se dodaju cimet i klinčić. Jela od mesa su od piletine, govedine ili janjetine.

Regija Hercegovine je pogodana za uzgajanje vinove loze i proizvodnju vina, dok se u Bosni rakija dobija od šljiva i jabuka. Kava se pije iz fildžana, uz obavezan rahatlokum.