Ljuti omlet


Sastojci: 


  • 6 jaja, 
  • sol, biber, začin od povrća, 
  • 3 kašike ulja, 
  • 3 mlada luka, 
  • 1 svježa crvena čili papričica, 
  • 1 češanj bijelog luka, 
  • 1 kašika sjeckanog korijandera, 
  • 1 mini paradajz


Priprema:

Jaja začinite i dobro izmutite. Na zagrijanom ulju popecite sitno sjeckani luk, usitnjenu čili papričicu i protisnuti bijeli luk. Dodajte jaja i korijander pa pecite do zlatnožute boje. Omlet lagano okrenite, poklopite i još kratko popecite. Izvadite na zagrijan tanjir, ukrasite svježim začinskim biljem i poslužite odmah uz kriške mini paradajza. 



Jela bosanske kuhinje su slična jelima turske, grčke i drugih mediteranskih kuhinja. Međutim, zbog godina Austro-Ugarske uprave, u njoj se osjete uticaji centralne Europe.

Bosanska kuhinja koristi mnogo začina, obično u malim količinama. Većina jela su lagana, kuhana s malo vode. Sosovi su gotovo u potpunosti prirodni. Tipični sastojci jela bosanske kuhinje su paradajz, krompir, luk, bijeli luk, paprika, krastavci, mrkva, kupus, gljive, špinat, tikvice i grah. Od začina najčešće se koristi mljevena paprika, biber, peršin, lovorov list i celer. Kao dodatak jelima u bosanskoj kuhinji često se koriste mlijeko, kajmak i pavlaka. Slatkim jelima se dodaju cimet i klinčić. Jela od mesa su od piletine, govedine ili janjetine.

Regija Hercegovine je pogodana za uzgajanje vinove loze i proizvodnju vina, dok se u Bosni rakija dobija od šljiva i jabuka. Kava se pije iz fildžana, uz obavezan rahatlokum.