Bosanski grahPotrebno:
500 gr graha (vrstu koju najviše volite)
250-300 gr teletine- ili junetine
1veća glavica luka
nekoliko češnji bijelog luka
1 veća mrkva
1 veći paradajz
1 kocka od povrća za juhu
1 lovorov list
malo suhog mesa ( ako je sezona )
sol ,vegeta ,biber, mljevena paprika, brašno i ulje za zapršku

Priprema:


Grah prije kuhanja na 1-2 sata ili preko noći pokiseliti u hladnu vodu da malo omekša i nabubri.
Prokuhajte ga nekoliko minuta i onda izlijte vodu u kojoj ste ga kuhali.
Na vrelom ulju prepržite glavicu luka da porumeni a zatim dodajte na kocke sječeno meso i njega malo prepržite .
Zatim dodajte grah, sjeckanu mrkvu, sitno sjeckani bijeli luk, lovor, izrezani paradajz te suho meso ( ukoliko ga volite ) i prelijte sa vodom. Ako je meso nemasno dodati jednu kašiku margarina .
Zatim pustiti da se kuha 1,5 do 2 sata ( nekad i duže, zavisi od vrste graha) uz povremeno dolijevanje vode kad uvrije. Pri samom kraju kuhanja grah malo prognječiti vilicom i dodati jednu kocku za juhu, soli, vegete, bibera po želji.

10-15 minuta prije kraja kuhanja grah zapržiti zaprškom od brašna, ulja i malo crvene paprike i pustiti da kuha još 10-15 minuta. Služiti uz zelenu ili kiselu salatu.


Prijatno !!!Jela bosanske kuhinje su slična jelima turske, grčke i drugih mediteranskih kuhinja. Međutim, zbog godina Austro-Ugarske uprave, u njoj se osjete uticaji centralne Europe.

Bosanska kuhinja koristi mnogo začina, obično u malim količinama. Većina jela su lagana, kuhana s malo vode. Sosovi su gotovo u potpunosti prirodni. Tipični sastojci jela bosanske kuhinje su paradajz, krompir, luk, bijeli luk, paprika, krastavci, mrkva, kupus, gljive, špinat, tikvice i grah. Od začina najčešće se koristi mljevena paprika, biber, peršin, lovorov list i celer. Kao dodatak jelima u bosanskoj kuhinji često se koriste mlijeko, kajmak i pavlaka. Slatkim jelima se dodaju cimet i klinčić. Jela od mesa su od piletine, govedine ili janjetine.

Regija Hercegovine je pogodana za uzgajanje vinove loze i proizvodnju vina, dok se u Bosni rakija dobija od šljiva i jabuka. Kava se pije iz fildžana, uz obavezan rahatlokum.