Pita sa mladim kupusom
Sastojci :

1 galvica mladog kupusa
200g kajmaka
vrhnja za polijevanje
brašno za tjesto,
sol
voda

Način pripreme :

Zamjesiti tjesto i ostaviti da malo odstoji . U međuvrmenu kupus sitno izribati ,prokuhati ga 15-20 minuta , zatim ga ocijediti i pustiti da se malo ohladi.Dodati kajmak i sol .Složiti pitu ,preliti je sa malo ulja i peći oko 25-30 minuta na 220°C. Pečenu pitu preliti vrhnjom za polijevanje i nakratko vratiti u rernu .

Jela bosanske kuhinje su slična jelima turske, grčke i drugih mediteranskih kuhinja. Međutim, zbog godina Austro-Ugarske uprave, u njoj se osjete uticaji centralne Europe.

Bosanska kuhinja koristi mnogo začina, obično u malim količinama. Većina jela su lagana, kuhana s malo vode. Sosovi su gotovo u potpunosti prirodni. Tipični sastojci jela bosanske kuhinje su paradajz, krompir, luk, bijeli luk, paprika, krastavci, mrkva, kupus, gljive, špinat, tikvice i grah. Od začina najčešće se koristi mljevena paprika, biber, peršin, lovorov list i celer. Kao dodatak jelima u bosanskoj kuhinji često se koriste mlijeko, kajmak i pavlaka. Slatkim jelima se dodaju cimet i klinčić. Jela od mesa su od piletine, govedine ili janjetine.

Regija Hercegovine je pogodana za uzgajanje vinove loze i proizvodnju vina, dok se u Bosni rakija dobija od šljiva i jabuka. Kava se pije iz fildžana, uz obavezan rahatlokum.