Tagarica





To je tradicionalno jelo sa područja okoline Tešnja, ali i iz drugih krajeva BiH, samo što se u nekim krajevima zove još i "Crepulja", "Saksija" ...


Jelo se priprema u zemljanoj posudi koja se i zove tagarica, pa otuda i naziv jela Tagarica.

Uzmite (u zavisnosti od veličine posude) pola do 1 kg junećeg mesa, najbolje od vrata (može sa ili bez kostiju), zatim 1 glavicu luka, 1-2 čena bijelog luka, nekoliko paprika, 1 mrkvu, 2-3 veća krompira i 1-2 paradaiza. Potrebno vam je još soli, bibera, 1-2 kašike paradaiz pire, dodatak jelima ("Vegeta), a ako imamo peršuna dobro će nam doći.

- U zemljanu posudu stavimo malo ulja ili putera, pa podložimo isječenim lukom i mrkvom, zatim na to složimo meso, posolimo, pobiberimo, dodamo vegetu, pa preko mesa složimo papriku isječenu na kriške uzduž, paradaiz isječen na četvrt, te na kraju stavimo krompir isječen na kriške. Paradaiz pire razmutimo u vodi pa sve to zalijemo.
- Tagaricu stavimo na šporet da prokuha. Nikako ne stavljati na plin jer zemljana posuda puca. U međuvremenu uključimo rernu da se zagrije na 220 stepeni.
-Kada tagarica proključa stavimo je u rernu jedan sat da se peče. Ukoliko uz tagaricu imamo poklopac stavićemo ga, a ako nema može poslužiti i aluminijska folija.




Jela bosanske kuhinje su slična jelima turske, grčke i drugih mediteranskih kuhinja. Međutim, zbog godina Austro-Ugarske uprave, u njoj se osjete uticaji centralne Europe.

Bosanska kuhinja koristi mnogo začina, obično u malim količinama. Većina jela su lagana, kuhana s malo vode. Sosovi su gotovo u potpunosti prirodni. Tipični sastojci jela bosanske kuhinje su paradajz, krompir, luk, bijeli luk, paprika, krastavci, mrkva, kupus, gljive, špinat, tikvice i grah. Od začina najčešće se koristi mljevena paprika, biber, peršin, lovorov list i celer. Kao dodatak jelima u bosanskoj kuhinji često se koriste mlijeko, kajmak i pavlaka. Slatkim jelima se dodaju cimet i klinčić. Jela od mesa su od piletine, govedine ili janjetine.

Regija Hercegovine je pogodana za uzgajanje vinove loze i proizvodnju vina, dok se u Bosni rakija dobija od šljiva i jabuka. Kava se pije iz fildžana, uz obavezan rahatlokum.