Govedina u umaku s gljivama



Sastojci:

100 gr maslaca

1 kg govedine, izrezane na manje komade

1 veća glavica crvenog luka, isjeckanog

2 zelene paprike, isjeckane

450 gr gljiva, isječenih na listove

50 gr brašna

2 goveđe kocke za supu

1 kašikica soli

Tjestenina



U jednu od kuhinjskih posuda staviti 400 ml vode, prokuhati i dodati 2 goveđe kocke.

U većoj tavi istopiti 50 gr maslaca.

Dodati meso i peći dok ne dobije smeđu boju, a zatim ga izvaditi iz tave.

U masnoći gdje se kuhalo meso propržiti luk, dodati isjeckanu papriku i gljive, pa sve pržiti 3-4 minute uz neprestano miješanje.

Zagrijati preostali maslac u posebnoj tavi, dodati brašno i goveđu supu.

Brašno i supu izmiješati, kuhati dok se smjesa blago ne zgusne, zatim dodati začine, smjesu s gljivama i govedinu, pa sve kuhati 45 minuta na umjerenoj temperaturi uz povremeno miješanje i dodavanje vode.

Jelo poslužiti s tjesteninom.

Jela bosanske kuhinje su slična jelima turske, grčke i drugih mediteranskih kuhinja. Međutim, zbog godina Austro-Ugarske uprave, u njoj se osjete uticaji centralne Europe.

Bosanska kuhinja koristi mnogo začina, obično u malim količinama. Većina jela su lagana, kuhana s malo vode. Sosovi su gotovo u potpunosti prirodni. Tipični sastojci jela bosanske kuhinje su paradajz, krompir, luk, bijeli luk, paprika, krastavci, mrkva, kupus, gljive, špinat, tikvice i grah. Od začina najčešće se koristi mljevena paprika, biber, peršin, lovorov list i celer. Kao dodatak jelima u bosanskoj kuhinji često se koriste mlijeko, kajmak i pavlaka. Slatkim jelima se dodaju cimet i klinčić. Jela od mesa su od piletine, govedine ili janjetine.

Regija Hercegovine je pogodana za uzgajanje vinove loze i proizvodnju vina, dok se u Bosni rakija dobija od šljiva i jabuka. Kava se pije iz fildžana, uz obavezan rahatlokum.