Đulbastije (ćulbastija), orijentalno jelo koji se priprema na isti način kao i ćevapčići (mljeveno meso pečeno na žaru, katkad pod pepelom), s tim što su đulbastije spljoštene tako da izgledaju kao male pljeskavice. Mljevenoj junetini ili janjetini se doda češnjak, jaje, natopljen i iscijeđen kruh, sol, papar, pa se oblikuju đulbastije veličine dlana. Uvaljaju se u brašno i prže u vrelom ulju. Prije posluživanja se na đulbastije iscijedi malo limunovog soka.
Sastojci za pripremu đulbastija
- 500 gr mljevenog junećeg ili janjećeg mesa
 - 700 gr ribanog krompira
 - 1 jaje
 - 2 glavice luka
 - 1 češanj bijelog luka
 - 2 kašike brašna
 - 2,5 dcl vrhnja za kuhanje
 - 4 kašike mlijeka,4 dcl vode
 - sol, biber, vegeta - sve po želji
 - ulje za prženje đulbastija
 
Priprema đulbastija
- U plastičnu zdjelu staviti mljeveno meso, isjeckani luk (i jedan i drugi), jaje, sol, biber, vegetu i naribani krompir, dobro izmješati da se krompir izjednači sa mesom
 - Ugrijati ulje na tavi i praviti velike kao dlan đulbastije i prepržiti sa obje strane da fino porumeni; prepržene stavljati u tepsiju u kojoj ćemo ih peć.
 - Kada smo ispržili đulbastije u to isto ulje staviti brašno i pržiti dok ne požuti (kao zaprška) i dodati vodu i mlijeko i brzo mješati da se sve fino izjednači i dodati malo soli, bibera i vegete da bude pregusto (kao za palačinke).
 - Kada smo napravili zapršku preliti preko đulbastija u tepsiji i posuti sa vrhnjem za kuhanje.
 - Rernu ugrijati na 220 stepeni i peći 45 min đulbastije. Dobijete ovo divno jelo uz koje ne trebate nikakv prilog.
 

