Janjeći pilav




Sastojci za janjeći pilav
  • 500g janjećeg mesa (najbolje od buta)
  • dvije glavice crvenog luka
  • 1,5 šalica riže
  • suncokretovo ulje
  • malo maslaca
  • malo bibera
  • malo mljevene crvene paprike
  • jedna paprika
  • malo soli
Način pripreme janjećeg pilava
  • Operite meso, zatim posolite meso, prelijte ga uljem i stavite u rernu da se peče. 
  • Operite rižu, potopite u vodu, ostavite da malo nabubri, a onda je sipajte u luk koji ste propržili na ulju. 
  • Kad meso porumeni, izvadite ga, sipajte luk i rižu u posudu u kojoj se peče. 
  • Dobro ga izmješajte sa sokom koji je meso pustilo. 
  • Dodajte malo bibera, crvene paprike i jednu sitno isjeckanu papriku i nalijte toplom vodom koliko je potrebno. 
  • Vratite meso na rižu, možete da stavite odozgo i komadić maslaca i sve još malo ispecite. 




Jela bosanske kuhinje su slična jelima turske, grčke i drugih mediteranskih kuhinja. Međutim, zbog godina Austro-Ugarske uprave, u njoj se osjete uticaji centralne Europe.

Bosanska kuhinja koristi mnogo začina, obično u malim količinama. Većina jela su lagana, kuhana s malo vode. Sosovi su gotovo u potpunosti prirodni. Tipični sastojci jela bosanske kuhinje su paradajz, krompir, luk, bijeli luk, paprika, krastavci, mrkva, kupus, gljive, špinat, tikvice i grah. Od začina najčešće se koristi mljevena paprika, biber, peršin, lovorov list i celer. Kao dodatak jelima u bosanskoj kuhinji često se koriste mlijeko, kajmak i pavlaka. Slatkim jelima se dodaju cimet i klinčić. Jela od mesa su od piletine, govedine ili janjetine.

Regija Hercegovine je pogodana za uzgajanje vinove loze i proizvodnju vina, dok se u Bosni rakija dobija od šljiva i jabuka. Kava se pije iz fildžana, uz obavezan rahatlokum.