Bosanske kifle ili slanci





Sastojci za bosanske kifle
  • 1 kg brašna 
  • 2 kocke kvasca 
  • 500 ml mlakog mlijeka  
  • 2 kašike šećera  
  • sol po želji (jedan kašikica)
  • 1 dl ulja  
  • 2 kašike octa

Premaz za kifle
  • 5 kašika brašna  
  • 1 kašika soli  
  • 1 kašika škroba 
  •  vode po potrebi  
  • ulje za premazivanje

Kako pripremiti bosanske kifle

  • U mlako mlijeko izmrviti kvasac, dodati šećer i 3 kašike brasna te kratko promiješati i ostaviti da se diže desetak minuta.
  • U ostatak brašna  dodati pripremljeni kvasac, ulje, ocat , sol i zamijesiti tijesto te ostaviti da se diže.
  • Kad se tijesto naraslo i udvostručilo, premijesiti ga još jedanput i ponov pokriti, te ostaviti da se ponovo diže.
  • Nakon toga od tijesta odkidati manje kolicine tijesta i oblikovati loptice.

  • Svaku lopticu tanko razvaljati u elipsasti oblik, te urolati u kiflu.
  • Kifle poredati na na lim koji je prekriven papirom za pečenje, premazati mlijekom i ostaviti da se dižu desetak minuta, nakon toga staviti kifle da se peku u predhodno zagrijanu rernu na 200 stupnjeva.
  • Zamijesiti preljev od brašna, škroba, soli i vode. Preljev treba biti malo gušće od tijesta za palačinke.
  • Nakon 7 minuta pečenja izvaditi kifle, i kašikom sipati preljev preko njih te vratiti na kratko 3-4 minute da se joč peku.
  • Ponovo izvaditi kifle i premazati ih uljem, te ponovo vratiti u rernu da još malo porumene.
  • Kifle se ne smiju predugo peći, jer će u protivnom biti tvrde.
  • Izvaditi iz rerne i prekriti ih krpom desetak minuta.







Jela bosanske kuhinje su slična jelima turske, grčke i drugih mediteranskih kuhinja. Međutim, zbog godina Austro-Ugarske uprave, u njoj se osjete uticaji centralne Europe.

Bosanska kuhinja koristi mnogo začina, obično u malim količinama. Većina jela su lagana, kuhana s malo vode. Sosovi su gotovo u potpunosti prirodni. Tipični sastojci jela bosanske kuhinje su paradajz, krompir, luk, bijeli luk, paprika, krastavci, mrkva, kupus, gljive, špinat, tikvice i grah. Od začina najčešće se koristi mljevena paprika, biber, peršin, lovorov list i celer. Kao dodatak jelima u bosanskoj kuhinji često se koriste mlijeko, kajmak i pavlaka. Slatkim jelima se dodaju cimet i klinčić. Jela od mesa su od piletine, govedine ili janjetine.

Regija Hercegovine je pogodana za uzgajanje vinove loze i proizvodnju vina, dok se u Bosni rakija dobija od šljiva i jabuka. Kava se pije iz fildžana, uz obavezan rahatlokum.