Krompir čorba sa piletinom






Ovakva prekrasna čorba je sastavni dio bosanske kuhinje . Priprema krompir čorbe sa piletinom se razlikuje od obitelji do obitelji, jer možete dodavati razne sastojke, tako da možete kombinirati što god volite. 

Osnovni recept za krompir čorbu sa piletinom je svaki put isti.

Sastojci za krompir čorba sa piletinom


  • 500 g Pilećih prsa  
  • 1 kom Luka  
  • 2-3 češnja bijelog luka  
  • 2 kom mrkve   
  • krompir   po želji (možete dodati krompira po želji ali ne prepuno, savjetujemo dva do tri koma)
  • Začini (povrtna kocka, sol, papar, chilly)   
Zaprška
  •  Ulje  
  • 1 žličica slatke začinske paprike 
  •  2 žlice brašna


Priprema krompir čorba sa piletinom
  • Na malo ulja popržite luk i bijeli luk. Kad luk postane staklast, dodajte pileća prsa izrezana na kockice i mrkvicu. Popržite sve zajedno, dodajte povrtnu kocku, čašu vode i pirjajte.
  • Kad je meso omekšalo, dodajte povrće po želji i krompir izrezan na kockice.
  • Dolijte još vode i kuhajte 25 min, odnosno dok se krompir ne skuha. Poslolite po potrebi.
  • Kad je čorba skoro gotova, pripremite zapršku. Na malo ulja popržite začinsku papriku, dodajte bražno i brzo mješajte da se ne zgrudva. Dolijte vode iz čorbe i mješajte dok ne proključa. Zatim zapršku prelijte u čorbu, promješajte i nastavite kuhati još desetak minuta.
  • Čorbu pred kraj začinite paprom, peršinom i chillijem.
  • U čorbu možete doliti malo vrhnja za kuhanje ako volite. Poslužuje se topla čorba sa jednom žlicom kiselog vrhnja.
  • U ovakvu čorbu možete dodati u toku pripreme, šampinjine tanko rezane, grašak, kukuruz, crvenu svježu papriku rezanu na tanke rezance i slično.





Jela bosanske kuhinje su slična jelima turske, grčke i drugih mediteranskih kuhinja. Međutim, zbog godina Austro-Ugarske uprave, u njoj se osjete uticaji centralne Europe.

Bosanska kuhinja koristi mnogo začina, obično u malim količinama. Većina jela su lagana, kuhana s malo vode. Sosovi su gotovo u potpunosti prirodni. Tipični sastojci jela bosanske kuhinje su paradajz, krompir, luk, bijeli luk, paprika, krastavci, mrkva, kupus, gljive, špinat, tikvice i grah. Od začina najčešće se koristi mljevena paprika, biber, peršin, lovorov list i celer. Kao dodatak jelima u bosanskoj kuhinji često se koriste mlijeko, kajmak i pavlaka. Slatkim jelima se dodaju cimet i klinčić. Jela od mesa su od piletine, govedine ili janjetine.

Regija Hercegovine je pogodana za uzgajanje vinove loze i proizvodnju vina, dok se u Bosni rakija dobija od šljiva i jabuka. Kava se pije iz fildžana, uz obavezan rahatlokum.