Goveđi odrezak u biber sosu


Sastojci:
850 grama maslaca
1 kašičica maslinovog ulja
3 kg goveđeg odrezka
3 kašičice Brandy-a
2 kašičice bibera
125ml crvenog vina
2 kašičice vrhnja za kuhanje
sol i svježe mljeveni crni biber

  • Odsjecite višak masnoće s odreska. Prethodno zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva.


  • U tavi zagrijte maslac i ulje. Kad se dovoljno ugrije dodajte odrezak i kuhajte 5 minuta, sa svake strane na većoj temperaturi.


  • Izvadite odrezak i stavite u toplu pećnicu. Dodajte brandy, zapalite i flambirajte dok se plamen sam ne ugasi.


  • Dodajte biber, crno vino i vrhnje za kuhanje u tavu. Kuhajte smjesu dok se ne poveže. Začinite dobro i dodajte preostali maslac.


  • Servirajte odreske na tanjure za posluživanje. Pažljivo prelijte umakom i poslužite.Jela bosanske kuhinje su slična jelima turske, grčke i drugih mediteranskih kuhinja. Međutim, zbog godina Austro-Ugarske uprave, u njoj se osjete uticaji centralne Europe.

Bosanska kuhinja koristi mnogo začina, obično u malim količinama. Većina jela su lagana, kuhana s malo vode. Sosovi su gotovo u potpunosti prirodni. Tipični sastojci jela bosanske kuhinje su paradajz, krompir, luk, bijeli luk, paprika, krastavci, mrkva, kupus, gljive, špinat, tikvice i grah. Od začina najčešće se koristi mljevena paprika, biber, peršin, lovorov list i celer. Kao dodatak jelima u bosanskoj kuhinji često se koriste mlijeko, kajmak i pavlaka. Slatkim jelima se dodaju cimet i klinčić. Jela od mesa su od piletine, govedine ili janjetine.

Regija Hercegovine je pogodana za uzgajanje vinove loze i proizvodnju vina, dok se u Bosni rakija dobija od šljiva i jabuka. Kava se pije iz fildžana, uz obavezan rahatlokum.