Pileća prsa s brokulom u saftu




Sastojci
  • nekoliko komada pilećih prsa
  • začinskim povrćem (može i vegeta)
  • malo soli
  • malo bibera
  • maslinovo ulje
  • bijeli luk
  • vrhnje za kuhanje
  • brokula

Način pripreme
  • Pileća prsa začiniti sa soli sa dodatkom začinskog povća (vegetom), pobiberiti. 
  • Pržiti na maslinovom ulju s obje strane. 
  • Kada porumeni dodati bijeli luk na sitno i obarenu (prokuhanu) brokulu. Dodati malo vrhnja za kuhanje. 
  • Prilog: makaroni kuhani u vodi u kojoj se prokuhala brokula. 

Jela bosanske kuhinje su slična jelima turske, grčke i drugih mediteranskih kuhinja. Međutim, zbog godina Austro-Ugarske uprave, u njoj se osjete uticaji centralne Europe.

Bosanska kuhinja koristi mnogo začina, obično u malim količinama. Većina jela su lagana, kuhana s malo vode. Sosovi su gotovo u potpunosti prirodni. Tipični sastojci jela bosanske kuhinje su paradajz, krompir, luk, bijeli luk, paprika, krastavci, mrkva, kupus, gljive, špinat, tikvice i grah. Od začina najčešće se koristi mljevena paprika, biber, peršin, lovorov list i celer. Kao dodatak jelima u bosanskoj kuhinji često se koriste mlijeko, kajmak i pavlaka. Slatkim jelima se dodaju cimet i klinčić. Jela od mesa su od piletine, govedine ili janjetine.

Regija Hercegovine je pogodana za uzgajanje vinove loze i proizvodnju vina, dok se u Bosni rakija dobija od šljiva i jabuka. Kava se pije iz fildžana, uz obavezan rahatlokum.