Jedna od popularnijih pita u bosanskoj kuhinji svakako je pita s krompirom ili krompiruša. Pita krompiruša se vrlo brzo priprema i vrlo jednostavna za pripremu.
Sastojci
- 500 gr glatkog brašna
 - 50 ml ulja
 - So, biber
 - 1 kg krompira
 - 2 glavice luka
 - Voda
 
Priprema:
- Zamijesiti tijesto od brašna, kašike soli, ulja i malo mlake vode, oblikovati u veliku kuglu i ostaviti da odstoji oko sat vremena.
 - Krompir očistiti, sitno nasjeckati ili narendati, isprati nekoliko puta i pomiješati s naribanim lukom, pa sve dobro začiniti.
 - Na pobrašnjenoj podlozi najprije malo razvaljati, a kasnije razvlačiti kuglu tijesta u svim pravcima što tanje. Premazati koru s malo ulja i po njoj rasporediti nadjev.
 - Smotajti tijesto i spiralno staviti u okruglu tepsiju podmazanu s malo ulja, ili raditi male krugiće.
 - Peći na 250 stupnjeva oko 30 minuta, a pečenu pitu preliti sa 100 ml slane vode i zapeći još nekoliko minuta.
 - Služiti uz jogurt.
 
