Sarajevski sahan




Među brojnim ukusnim jelima kojima se može podičiti bosansko-hercegovačka kuhinja posebno mjesto zauzima Sarajevski sahan. Ovaj specijalitet savršena je kombinacija nekoliko vrlo ukusnih jela. Ovaj specijalitet se, kako mu i samo ime kaže, servira u sahanima, dubljim metalnim posudama, koje od davnih vremena izrađuju baščaršijske kazandžije. Sam sahan po svojoj izradi često zna biti umjetničko djelo, a poseban trud se ulaže u ukrašavanje njegovog poklopca, kojim se jelo pokrije kako se ne bi ohladilo.

Sastojci za pripremu sarajevskog sahana
  • 500 gr fasiranog junećeg mesa
  • 1 šačica skuhane riže
  • 1 kriška kruha namočenog u mlijeko
  • 1 jaje
  • 2 supene kašike isjeckanog persina i mrkve
  • kašika vegete
  • soli po ukusu
  • bibera po ukusu
  • 1 mala kašikica crvene mljevene paprike
  • 1 kašika paradajz pirea
  • 1 goveđa kocka
  • 700 ml vode
Povrće :
  • 8 paprika
  • 4 paradajza
  • 2 tikvice
  • 20 listova japraka
  • 2 velike mrkve
  • cijeli listovi persina
  • 1 crveni luk
  • 3 češnja bijelog luka
Priprema sarajevskog sahana

Sve povrće dobro oprati. Tikvice izrezati na tri dijela pa izdubiti. Paradajz odrezati vrh isto ga izdubiti. Paprike očistiti od petiljki i sjemenki. Mrkvu izrezati na kriškice...



Japrak malo prokuhati u kipućoj vodi da omekani jer je  lakše  sa njim tada raditi.



U posebnu posudu staviti fasirano meso, jaje, kruh koji smo ocijedili od mlijeka, rižu, peršin i mrkvu, vegetu, sol, biber i mljevenu papriku papriku.

Dodajte i gavicu izrendanog crvenog luka kao i tri češnja bijelog luka. 



U šerpu naspite 700 ml vode i prokuhajte u njoj goveđu kocku.



U drugoj šerpi na malo putera propržite kašiku paradajz pirea i malu kašikicu crvene mljevene paprike


Kad to dvoje zacvrči u to nasuti gođvedji temeljac i pustiti da prokuha. Ostaviti jer će vam biti potrebno kao saft ..



Sada polako svako povrće jedno po jedno punite filom od mesa i redajte u dublju tespiju sa poklopcem.




Sve poredajte jedno do drugog. Sarmice od japraka uvijte i isto dodajte. A mrkvu izrezanu na kriške stavite uzduž


Peći u zagrijanoj rerni oko 50 minuta na 250 C. S time da nakon 15 minuta pečenja dodate temeljac koji ste pripremili.



Kad povrće omekša i bude gotovo servirajte i uživajte u raznim ukusima koji su se spojili u jedan.
Posluziti uz kašiku pavlake... 





Jela bosanske kuhinje su slična jelima turske, grčke i drugih mediteranskih kuhinja. Međutim, zbog godina Austro-Ugarske uprave, u njoj se osjete uticaji centralne Europe.

Bosanska kuhinja koristi mnogo začina, obično u malim količinama. Većina jela su lagana, kuhana s malo vode. Sosovi su gotovo u potpunosti prirodni. Tipični sastojci jela bosanske kuhinje su paradajz, krompir, luk, bijeli luk, paprika, krastavci, mrkva, kupus, gljive, špinat, tikvice i grah. Od začina najčešće se koristi mljevena paprika, biber, peršin, lovorov list i celer. Kao dodatak jelima u bosanskoj kuhinji često se koriste mlijeko, kajmak i pavlaka. Slatkim jelima se dodaju cimet i klinčić. Jela od mesa su od piletine, govedine ili janjetine.

Regija Hercegovine je pogodana za uzgajanje vinove loze i proizvodnju vina, dok se u Bosni rakija dobija od šljiva i jabuka. Kava se pije iz fildžana, uz obavezan rahatlokum.