Omlet sa sirom


Sastojci:
  •  2jaja  
  • 1 žlica nasjeckanog začinskog bilja (kopar, peršin, vlasac)  
  • Vegeta za posipavanje   
  • papar  
  • 20 gmaslaca  
  • 50 g ribanog sira koji se termički topi

Priprema
  • Jaja lagano istucite pjenjačom. Dodajte začinsko bilje, Vegetu za posipavanje i papar.
  • U tavici zagrijte maslac, pa ulijte jaja, okrećući tavicu da mješavina prekrije dno.
  • Kad su jaja uz rub tvrda, a središte mekano, ravnomjerno ih pospite sirom.
  • Pecite tako još oko 30 sekundi. Tada preklopite rub omleta tako da prekrijete trećinu površine.






Jela bosanske kuhinje su slična jelima turske, grčke i drugih mediteranskih kuhinja. Međutim, zbog godina Austro-Ugarske uprave, u njoj se osjete uticaji centralne Europe.

Bosanska kuhinja koristi mnogo začina, obično u malim količinama. Većina jela su lagana, kuhana s malo vode. Sosovi su gotovo u potpunosti prirodni. Tipični sastojci jela bosanske kuhinje su paradajz, krompir, luk, bijeli luk, paprika, krastavci, mrkva, kupus, gljive, špinat, tikvice i grah. Od začina najčešće se koristi mljevena paprika, biber, peršin, lovorov list i celer. Kao dodatak jelima u bosanskoj kuhinji često se koriste mlijeko, kajmak i pavlaka. Slatkim jelima se dodaju cimet i klinčić. Jela od mesa su od piletine, govedine ili janjetine.

Regija Hercegovine je pogodana za uzgajanje vinove loze i proizvodnju vina, dok se u Bosni rakija dobija od šljiva i jabuka. Kava se pije iz fildžana, uz obavezan rahatlokum.