Jedna od popularnijih pita u bosanskoj kuhinji svakako je pita s krompirom ili krompiruša. Pita krompiruša se vrlo brzo priprema i vrlo jednostavna za pripremu.
Sastojci
- 500 gr glatkog brašna
- 50 ml ulja
- So, biber
- 1 kg krompira
- 2 glavice luka
- Voda
Priprema:
- Zamijesiti tijesto od brašna, kašike soli, ulja i malo mlake vode, oblikovati u veliku kuglu i ostaviti da odstoji oko sat vremena.
- Krompir očistiti, sitno nasjeckati ili narendati, isprati nekoliko puta i pomiješati s naribanim lukom, pa sve dobro začiniti.
- Na pobrašnjenoj podlozi najprije malo razvaljati, a kasnije razvlačiti kuglu tijesta u svim pravcima što tanje. Premazati koru s malo ulja i po njoj rasporediti nadjev.
- Smotajti tijesto i spiralno staviti u okruglu tepsiju podmazanu s malo ulja, ili raditi male krugiće.
- Peći na 250 stupnjeva oko 30 minuta, a pečenu pitu preliti sa 100 ml slane vode i zapeći još nekoliko minuta.
- Služiti uz jogurt.