Pita krompiruša



Jedna od popularnijih pita u bosanskoj kuhinji svakako je pita s krompirom ili krompiruša. Pita krompiruša se vrlo brzo priprema i vrlo jednostavna za pripremu.

Sastojci
  • 500 gr glatkog brašna
  • 50 ml ulja
  • So, biber
  • 1 kg krompira
  • 2 glavice luka
  • Voda

Priprema:
  • Zamijesiti tijesto od brašna, kašike soli, ulja i malo mlake vode, oblikovati u veliku kuglu i ostaviti da odstoji oko sat vremena.
  • Krompir očistiti, sitno nasjeckati ili narendati, isprati nekoliko puta i pomiješati s naribanim lukom, pa sve dobro začiniti. 
  • Na pobrašnjenoj podlozi najprije malo razvaljati, a kasnije razvlačiti kuglu tijesta u svim pravcima što tanje. Premazati koru s malo ulja i po njoj rasporediti nadjev.
  • Smotajti tijesto i spiralno staviti u okruglu tepsiju podmazanu s malo ulja, ili raditi male krugiće.
  • Peći na 250 stupnjeva oko 30 minuta, a pečenu pitu preliti sa 100 ml slane vode i zapeći još nekoliko minuta.
  • Služiti uz jogurt. 


Jela bosanske kuhinje su slična jelima turske, grčke i drugih mediteranskih kuhinja. Međutim, zbog godina Austro-Ugarske uprave, u njoj se osjete uticaji centralne Europe.

Bosanska kuhinja koristi mnogo začina, obično u malim količinama. Većina jela su lagana, kuhana s malo vode. Sosovi su gotovo u potpunosti prirodni. Tipični sastojci jela bosanske kuhinje su paradajz, krompir, luk, bijeli luk, paprika, krastavci, mrkva, kupus, gljive, špinat, tikvice i grah. Od začina najčešće se koristi mljevena paprika, biber, peršin, lovorov list i celer. Kao dodatak jelima u bosanskoj kuhinji često se koriste mlijeko, kajmak i pavlaka. Slatkim jelima se dodaju cimet i klinčić. Jela od mesa su od piletine, govedine ili janjetine.

Regija Hercegovine je pogodana za uzgajanje vinove loze i proizvodnju vina, dok se u Bosni rakija dobija od šljiva i jabuka. Kava se pije iz fildžana, uz obavezan rahatlokum.