Biber meso



Sastojci

  •  pola kilograma telećeg mesa, najbolje od plećke,
  •  ulje,
  • dvije glavice crvenog luka,
  • tri osrednje mrkve,
  • vezica peršina,
  • so i biber po želji.

Priprema:
  • Teletina i meso s ovčijeg vrata se nareže na sitne kockice. 
  • Na vrelo ulje se doda narezani crveni luk. 
  • Luk se dinsta dok ne postane staklast, a sve uz dodavanje manjih količina vrele vode. 
  • Nakon toga se doda očišćena mrkva narezana na tanje kolutiće i sitno narezan peršin. 
  • Sve se to dinsta još desetak minuta 
  • Zatim se doda  meso i poklopljeno dinsta na tihoj vatri uz dodavanje vrele vode po potrebi, da bi se spriječilo zagaranje. 
  • Tako pripremljeno meso može se poslužiti uz rižu i zelenu salatu




Jela bosanske kuhinje su slična jelima turske, grčke i drugih mediteranskih kuhinja. Međutim, zbog godina Austro-Ugarske uprave, u njoj se osjete uticaji centralne Europe.

Bosanska kuhinja koristi mnogo začina, obično u malim količinama. Većina jela su lagana, kuhana s malo vode. Sosovi su gotovo u potpunosti prirodni. Tipični sastojci jela bosanske kuhinje su paradajz, krompir, luk, bijeli luk, paprika, krastavci, mrkva, kupus, gljive, špinat, tikvice i grah. Od začina najčešće se koristi mljevena paprika, biber, peršin, lovorov list i celer. Kao dodatak jelima u bosanskoj kuhinji često se koriste mlijeko, kajmak i pavlaka. Slatkim jelima se dodaju cimet i klinčić. Jela od mesa su od piletine, govedine ili janjetine.

Regija Hercegovine je pogodana za uzgajanje vinove loze i proizvodnju vina, dok se u Bosni rakija dobija od šljiva i jabuka. Kava se pije iz fildžana, uz obavezan rahatlokum.