Bosanska jajuša


http://bosanskakuhinja.blogspot.com/


Bosanska jajuša odnosno pita od jaja je ukusna tradicionalna bosanska pita koja se priprema u svakoj porodici u Bosni. Priprema bosanske jajuše je jednostavana i vrlo brza. 

Sastojci za bosansku jajušu
  • 2 kore tijesta za pitu (jufke za pitu)
  • 8 jaja
  • 1 šalica kajmaka
  • 500g kravljeg sira
  • ½ L slatkog mlijeka
  • 10 dkg kukuruznog brašna
  • 1 čaša pavlake
  • 15 dkg maslaca
  • Malo soli
Kako pripremiti bosansku jajušu
  • Fil se priprema tako što jaja istučete i doda se kajmak, sir, mlijeko i kukuruzno brašno. Sve se to dobro izmješa. Razvučete jufke i podijelite tako da ispadnu četiri. Jednom jufkom se pokrije premazana tepsija.
  • Premažite tu jufku te na nju dodajte još jednu koja je takodje premazana istopljenim maslacem. Fil koji ste dobili od jaja istresete na te dvije jufke i rasporedite kašikom, ali ga i još malo pomastite. Preko idu još dvije jufke, i preko zadnje jufke ide maslac tako da to pečete dok ne dobije zlatnu boju na 180 stupnjeva oko 60 minuta.
  • Kad je gotova, izvadite je, malo poprskajte vodom i pokrijte čistom krpom. Poslije isjecite u kocke. 



Jela bosanske kuhinje su slična jelima turske, grčke i drugih mediteranskih kuhinja. Međutim, zbog godina Austro-Ugarske uprave, u njoj se osjete uticaji centralne Europe.

Bosanska kuhinja koristi mnogo začina, obično u malim količinama. Većina jela su lagana, kuhana s malo vode. Sosovi su gotovo u potpunosti prirodni. Tipični sastojci jela bosanske kuhinje su paradajz, krompir, luk, bijeli luk, paprika, krastavci, mrkva, kupus, gljive, špinat, tikvice i grah. Od začina najčešće se koristi mljevena paprika, biber, peršin, lovorov list i celer. Kao dodatak jelima u bosanskoj kuhinji često se koriste mlijeko, kajmak i pavlaka. Slatkim jelima se dodaju cimet i klinčić. Jela od mesa su od piletine, govedine ili janjetine.

Regija Hercegovine je pogodana za uzgajanje vinove loze i proizvodnju vina, dok se u Bosni rakija dobija od šljiva i jabuka. Kava se pije iz fildžana, uz obavezan rahatlokum.