Bosanska jajuša odnosno pita od jaja je ukusna tradicionalna bosanska pita koja se priprema u svakoj porodici u Bosni. Priprema bosanske jajuše je jednostavana i vrlo brza.
Sastojci za bosansku jajušu
- 2 kore tijesta za pitu (jufke za pitu)
- 8 jaja
- 1 šalica kajmaka
- 500g kravljeg sira
- ½ L slatkog mlijeka
- 10 dkg kukuruznog brašna
- 1 čaša pavlake
- 15 dkg maslaca
- Malo soli
Kako pripremiti bosansku jajušu
- Fil se priprema tako što jaja istučete i doda se kajmak, sir, mlijeko i kukuruzno brašno. Sve se to dobro izmješa. Razvučete jufke i podijelite tako da ispadnu četiri. Jednom jufkom se pokrije premazana tepsija.
- Premažite tu jufku te na nju dodajte još jednu koja je takodje premazana istopljenim maslacem. Fil koji ste dobili od jaja istresete na te dvije jufke i rasporedite kašikom, ali ga i još malo pomastite. Preko idu još dvije jufke, i preko zadnje jufke ide maslac tako da to pečete dok ne dobije zlatnu boju na 180 stupnjeva oko 60 minuta.
- Kad je gotova, izvadite je, malo poprskajte vodom i pokrijte čistom krpom. Poslije isjecite u kocke.