Među brojnim ukusnim jelima kojima se može podičiti bosansko-hercegovačka kuhinja posebno mjesto zauzima Sarajevski sahan. Ovaj specijalitet savršena je kombinacija nekoliko vrlo ukusnih jela. Ovaj specijalitet se, kako mu i samo ime kaže, servira u sahanima, dubljim metalnim posudama, koje od davnih vremena izrađuju baščaršijske kazandžije. Sam sahan po svojoj izradi često zna biti umjetničko djelo, a poseban trud se ulaže u ukrašavanje njegovog poklopca, kojim se jelo pokrije kako se ne bi ohladilo.
Sastojci za pripremu sarajevskog sahana
- 500 gr fasiranog junećeg mesa
- 1 šačica skuhane riže
- 1 kriška kruha namočenog u mlijeko
- 1 jaje
- 2 supene kašike isjeckanog persina i mrkve
- kašika vegete
- soli po ukusu
- bibera po ukusu
- 1 mala kašikica crvene mljevene paprike
- 1 kašika paradajz pirea
- 1 goveđa kocka
- 700 ml vode
- 8 paprika
- 4 paradajza
- 2 tikvice
- 20 listova japraka
- 2 velike mrkve
- cijeli listovi persina
- 1 crveni luk
- 3 češnja bijelog luka
Sve povrće dobro oprati. Tikvice izrezati na tri dijela pa izdubiti. Paradajz odrezati vrh isto ga izdubiti. Paprike očistiti od petiljki i sjemenki. Mrkvu izrezati na kriškice...
Japrak malo prokuhati u kipućoj vodi da omekani jer je lakše sa njim tada raditi.
U posebnu posudu staviti fasirano meso, jaje, kruh koji smo ocijedili od mlijeka, rižu, peršin i mrkvu, vegetu, sol, biber i mljevenu papriku papriku.
Dodajte i gavicu izrendanog crvenog luka kao i tri češnja bijelog luka.
U šerpu naspite 700 ml vode i prokuhajte u njoj goveđu kocku.
U drugoj šerpi na malo putera propržite kašiku paradajz pirea i malu kašikicu crvene mljevene paprike
Kad to dvoje zacvrči u to nasuti gođvedji temeljac i pustiti da prokuha. Ostaviti jer će vam biti potrebno kao saft ..
Sada polako svako povrće jedno po jedno punite filom od mesa i redajte u dublju tespiju sa poklopcem.
Sve poredajte jedno do drugog. Sarmice od japraka uvijte i isto dodajte. A mrkvu izrezanu na kriške stavite uzduž
Peći u zagrijanoj rerni oko 50 minuta na 250 C. S time da nakon 15 minuta pečenja dodate temeljac koji ste pripremili.
Kad povrće omekša i bude gotovo servirajte i uživajte u raznim ukusima koji su se spojili u jedan.
Posluziti uz kašiku pavlake...