Bosanski lonac je tradicionalno, veoma reprezentativno jelo iz Bosne i Hercegovine. Historičari kulinarskih prilika pretpostavljaju da jelo ima veoma dugu tradiciju u Bosni i Hercegovini i cijeloj regiji, a da porijeklo najvjerovatnije vuče još iz srednjovjekovne Bosne, u kojoj se pripravljao kao tradicionalno radničko jelo bosanskih rudara.
Bosanski lonac je do danas pretrpio znatne promjene, jer se prvotno spremao u puno skromnijem izdanju nego danas. Iz kulinarske perspektive radi se o tipičnom složencu, kakvog poznaju i ostale kuhinje Mediterana.
Potrebno je:
Bosanski lonac je do danas pretrpio znatne promjene, jer se prvotno spremao u puno skromnijem izdanju nego danas. Iz kulinarske perspektive radi se o tipičnom složencu, kakvog poznaju i ostale kuhinje Mediterana.
Potrebno je:
1,5 kg masnijeg mesa sa kostima
3-4 srednja krompira
3 paradajza
1 patlidžan
150 gr mahuna,
2 paprike,
2-3 glavice luka,
pola glavice bijelog luka,
2-3 mrkve,peršun
1 manja glavica kupusa,
so, biber, paprika,vegeta,
1-2 dl vode,
papirnata vrečica
Priprema:
3-4 srednja krompira
3 paradajza
1 patlidžan
150 gr mahuna,
2 paprike,
2-3 glavice luka,
pola glavice bijelog luka,
2-3 mrkve,peršun
1 manja glavica kupusa,
so, biber, paprika,vegeta,
1-2 dl vode,
papirnata vrečica
Priprema:
Meso isjeći na krupnije komade . Povrće isjeći po želji, osim mrkve, peršina, mohuna i paprike. Uzeti dublji lonac, po mogućnosti zemljeni, na dno staviti sloj od mesa, zatim kupus isječen na velike komade i dalje redati meso i ostalo povrće. Kad se poreda jedan sloj, začiniti solju, vegetom, paprikom i biberom. Postupak ponoviti onoliko puta koliko je potrebno da se lonac napuni. Kad je lonac složen, dodati malo ulja i vodu. Po želji možete dodati i malo suhog mesa koje ste sitno isjeckali. Lonac poklopiti papirnatom vrečicom koju ćete zavezati koncem ili gumicom oko lonca. Kuhati 3,5-4 sata na laganoj vatri.
Prijatno !!!