Faširi punjeni sirom



Sastojci:

  • 500 g mljevenog pilećeg, purećeg ili junećeg mesa
  • 1 glavica luka
  • 2 češnja bijelog luka
  • sol
  • papar
  • vegeta
  • mljevena crvena paprika
  • 3 kašikice svježeg sira

Priprema faširki punjenih svježim sirom

  • Sitno nasjeckati crveni luk ili naribati na trenicu, isto to ponoviti i sa bijelim lukom
  • Umješati mljeveno meso, crveni i bijeli luk, pa začiniti po ukusu sa paprom, vegetom i scvenom paprikom. 
  • Dobro izmješanu smjesu ostaviti u frižider na 30-tak minuta. 
  • Pripremiti 3 komada aluminijske folije, svaki komad premazati sa nekoliko kapi maslinovog ulja. 
  • Smjesu podijeliti na 6 loptica. Prvu lopticu pritisnuti na komadu folije, pa oblikovati pljeskavicu. 
  • Na sredinu staviti kašiku svježeg sira. 
  • Preko sira staviti drugu lopticu, koju oblikujemo na veličinu prve pljeskavice. 
  • Lagano pritisnuti ivice pljeskavice, pa uviti u foliju. 
  • Od preostale 4 loptice, na isti način, pripremiti još dvije faširke. 
  • Pržiti u grill tavi ili na roštilju, po nekih 10-tak minuta sa svake strane. 
  • Poslužiti uz salatu (zelena salata, paradajz, mladi luk) i preljev od jogurta i hrena! 







Posjetite naš web-portal "Zanimljivosti u prolazu"






Jela bosanske kuhinje su slična jelima turske, grčke i drugih mediteranskih kuhinja. Međutim, zbog godina Austro-Ugarske uprave, u njoj se osjete uticaji centralne Europe.

Bosanska kuhinja koristi mnogo začina, obično u malim količinama. Većina jela su lagana, kuhana s malo vode. Sosovi su gotovo u potpunosti prirodni. Tipični sastojci jela bosanske kuhinje su paradajz, krompir, luk, bijeli luk, paprika, krastavci, mrkva, kupus, gljive, špinat, tikvice i grah. Od začina najčešće se koristi mljevena paprika, biber, peršin, lovorov list i celer. Kao dodatak jelima u bosanskoj kuhinji često se koriste mlijeko, kajmak i pavlaka. Slatkim jelima se dodaju cimet i klinčić. Jela od mesa su od piletine, govedine ili janjetine.

Regija Hercegovine je pogodana za uzgajanje vinove loze i proizvodnju vina, dok se u Bosni rakija dobija od šljiva i jabuka. Kava se pije iz fildžana, uz obavezan rahatlokum.