Bosanska krompir čorba




Sastojci:
  • 500 g kockice isječenog krompira, naravno oljuštenog
  • 1 l vode
  • malo soli
  • 50 g maslaca
  • 1 žumance
  • 2,5 dcl mlijeka
  • peršinov list - sitno isjeckan


Kako pripremiti bosansku krompir čorba
  • Krompir staviti u dublju šerpu te dodati vodu, posoliti i kuhati dok ne omekša.
  • Ocijediti vodu i ostaviti na stranu, a krompir propasirati ili izgnječiti i vratiti u šerpu.
  • Dodati maslac umućen sa žumancom, naliti mlijekom i vodom u kojoj se krompir kuhao i ostaviti čorbu na vatri još samo toliko da se dobro zagrije, a ne i da provri. 
  • Dodati peršin i poslužiti. 








Jela bosanske kuhinje su slična jelima turske, grčke i drugih mediteranskih kuhinja. Međutim, zbog godina Austro-Ugarske uprave, u njoj se osjete uticaji centralne Europe.

Bosanska kuhinja koristi mnogo začina, obično u malim količinama. Većina jela su lagana, kuhana s malo vode. Sosovi su gotovo u potpunosti prirodni. Tipični sastojci jela bosanske kuhinje su paradajz, krompir, luk, bijeli luk, paprika, krastavci, mrkva, kupus, gljive, špinat, tikvice i grah. Od začina najčešće se koristi mljevena paprika, biber, peršin, lovorov list i celer. Kao dodatak jelima u bosanskoj kuhinji često se koriste mlijeko, kajmak i pavlaka. Slatkim jelima se dodaju cimet i klinčić. Jela od mesa su od piletine, govedine ili janjetine.

Regija Hercegovine je pogodana za uzgajanje vinove loze i proizvodnju vina, dok se u Bosni rakija dobija od šljiva i jabuka. Kava se pije iz fildžana, uz obavezan rahatlokum.