Sastojci za janjeće kotlete s krompirom i ružmarinom
- 2 kašike maslinovog ulja
- 4 janjeća kotleta
- 4 krompira, narezana
- 1 glavica crvenog luka, narezana
- 1 grančica ružmarina, nasjeckana
- 2 kašike senfa
Kako pripremiti janjeće kotlete sa krompirom i ružmarinom
- Predhodno zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva.
- Zagrijte ulje u posudi za pečenje i pecite kotlete dok ne dobiju smeđu boju, s obje strane. Izvadite kotlete i ostavite sa strane.
- Dodajte krompir, luk, preostalo ulje i polovicu nasjeckanog ružmarina u posudu za pečenje.
- Poredajte kotlete po vrhu, premažite ih sa senfom i pospite s ostatkom ružmarina.
- Pecite 20 minuta ili dok krompir ne omekša a kotleti ne budu pečeni.
- Izvadite i poslužite.
Zanimljivosti
Janjetina je meso janjeta starosti od jednog mjeseca do jedne godine.
Težina janjeta je između 5 kilograma i 30 kilograma. Janjetina je meso puno mekše od ovčetine ( ovčetina je meso ovce starije od godinu dana). U zapadnim zemljama, janjetina je raširena hrana, pogotovo za svečanosti i posebne prilike. Meso ima karakterističan okus i miris. Najčešće se poslužuje pečeno ispod peke ili na ražnju, a može se jesti i kuhano. Obično se poslužuje s krumpirom i mladim lukom.
Meso se obično dijeli na prednji dio, but i stražnji dio. U prednji dio pripadaju plećke, vrat, prednje noge i dio rebara. U stražnji dio pripadaju zadnje noge i bedra.
Što je to janjeći kotlet ?
Janjeći kotleti su odresci mesa od janjećih leđa s kostima. Kotlet se priprema na različite načine (peče, prži ili poha) i poslužuje uz različite priloge.
Izvor: Knjiga recepata