Sastojci:
- 500 g mljevenog pilećeg, purećeg ili junećeg mesa
- 1 glavica luka
- 2 češnja bijelog luka
- sol
- papar
- vegeta
- mljevena crvena paprika
- 3 kašikice svježeg sira
Priprema faširki punjenih svježim sirom
- Sitno nasjeckati crveni luk ili naribati na trenicu, isto to ponoviti i sa bijelim lukom
- Umješati mljeveno meso, crveni i bijeli luk, pa začiniti po ukusu sa paprom, vegetom i scvenom paprikom.
- Dobro izmješanu smjesu ostaviti u frižider na 30-tak minuta.
- Pripremiti 3 komada aluminijske folije, svaki komad premazati sa nekoliko kapi maslinovog ulja.
- Smjesu podijeliti na 6 loptica. Prvu lopticu pritisnuti na komadu folije, pa oblikovati pljeskavicu.
- Na sredinu staviti kašiku svježeg sira.
- Preko sira staviti drugu lopticu, koju oblikujemo na veličinu prve pljeskavice.
- Lagano pritisnuti ivice pljeskavice, pa uviti u foliju.
- Od preostale 4 loptice, na isti način, pripremiti još dvije faširke.
- Pržiti u grill tavi ili na roštilju, po nekih 10-tak minuta sa svake strane.
- Poslužiti uz salatu (zelena salata, paradajz, mladi luk) i preljev od jogurta i hrena!
Posjetite naš web-portal "Zanimljivosti u prolazu"