Sataraš




Sastojci 
  • 8 paprika babura
  • pola kg svježeg paradajza
  • suncorketovo ulje
  • sol i biber
  • peršin
  • 2 gl crvenog luka

Priprema:
  • Crveni luk isjeći na ploškice i pržiti na zagrijanom ulju dok ne porumeni. U međuvremenu oprati paprike, isjeći ih na trake širine prsta, dodati ih luku i posoliti, 
  • Dinstati paprike zajedno sa lukom dok paprike malo ne omekšaju. 
  • Paradajz posuti vrelom vodom, oljuštiti ga i isjeći na kriške, pa dodati luku i paprici i dinstati dok ne ispari sav sok.
  • Po ukusu, satarašu s može dodati i riža, ali tada mora duže da se dinsta. 
  • Na kraju dodati sjeckani peršun, sol i biber, pa poslužiti kao prilog pečenom mesu ili prženim jajima, a može se jesti i sa kuhanim krompirom



Jela bosanske kuhinje su slična jelima turske, grčke i drugih mediteranskih kuhinja. Međutim, zbog godina Austro-Ugarske uprave, u njoj se osjete uticaji centralne Europe.

Bosanska kuhinja koristi mnogo začina, obično u malim količinama. Većina jela su lagana, kuhana s malo vode. Sosovi su gotovo u potpunosti prirodni. Tipični sastojci jela bosanske kuhinje su paradajz, krompir, luk, bijeli luk, paprika, krastavci, mrkva, kupus, gljive, špinat, tikvice i grah. Od začina najčešće se koristi mljevena paprika, biber, peršin, lovorov list i celer. Kao dodatak jelima u bosanskoj kuhinji često se koriste mlijeko, kajmak i pavlaka. Slatkim jelima se dodaju cimet i klinčić. Jela od mesa su od piletine, govedine ili janjetine.

Regija Hercegovine je pogodana za uzgajanje vinove loze i proizvodnju vina, dok se u Bosni rakija dobija od šljiva i jabuka. Kava se pije iz fildžana, uz obavezan rahatlokum.