Sataraš




Sastojci 
  • 8 paprika babura
  • pola kg svježeg paradajza
  • suncorketovo ulje
  • sol i biber
  • peršin
  • 2 gl crvenog luka

Priprema:
  • Crveni luk isjeći na ploškice i pržiti na zagrijanom ulju dok ne porumeni. U međuvremenu oprati paprike, isjeći ih na trake širine prsta, dodati ih luku i posoliti, 
  • Dinstati paprike zajedno sa lukom dok paprike malo ne omekšaju. 
  • Paradajz posuti vrelom vodom, oljuštiti ga i isjeći na kriške, pa dodati luku i paprici i dinstati dok ne ispari sav sok.
  • Po ukusu, satarašu s može dodati i riža, ali tada mora duže da se dinsta. 
  • Na kraju dodati sjeckani peršun, sol i biber, pa poslužiti kao prilog pečenom mesu ili prženim jajima, a može se jesti i sa kuhanim krompirom