Ćora pita




Sastojci: 

  • brašno, 
  • voda, 
  • ulje, 
  • jedno pile, 
  • luk,
  • sol, 
  • vegeta 
  • biber

Priprema:

  • Potkuhati tijesto kao za pitu. Sve ide kao kada se priprema za običnu pitu. 
  • Pile isjeći na manje komade, posoliti ,povegetiti i pobiberiti. 
  • Isjeckati luka. 
  • Pomastite tepsiju ,zatim od jufke koju ste razvili isjecite jedan dio i umotajte komad mesa kao kod sarme, samo što će sada biti malo veći komadi i dodajte malo luka. 
  • Umotano meso stavite u tepsiju i sve tako dok ne istrošite cijelo pile. 
  • Pecite dok lijepo ne porumeni i na kraju zalijte sasvim malo sa vodom . 




Jela bosanske kuhinje su slična jelima turske, grčke i drugih mediteranskih kuhinja. Međutim, zbog godina Austro-Ugarske uprave, u njoj se osjete uticaji centralne Europe.

Bosanska kuhinja koristi mnogo začina, obično u malim količinama. Većina jela su lagana, kuhana s malo vode. Sosovi su gotovo u potpunosti prirodni. Tipični sastojci jela bosanske kuhinje su paradajz, krompir, luk, bijeli luk, paprika, krastavci, mrkva, kupus, gljive, špinat, tikvice i grah. Od začina najčešće se koristi mljevena paprika, biber, peršin, lovorov list i celer. Kao dodatak jelima u bosanskoj kuhinji često se koriste mlijeko, kajmak i pavlaka. Slatkim jelima se dodaju cimet i klinčić. Jela od mesa su od piletine, govedine ili janjetine.

Regija Hercegovine je pogodana za uzgajanje vinove loze i proizvodnju vina, dok se u Bosni rakija dobija od šljiva i jabuka. Kava se pije iz fildžana, uz obavezan rahatlokum.