Pile punjeno rižom




Potrebno:
  • 1 veće pile
  • 100g margarina
  • 1 veća glavica luka
  • 1 šalica riže 
  • 1,5 šalica  juhe od povrća
  • 2 kašike sjeckanoh peršina

Način pripreme:
  • Pile očistiti te ga posoliti, povegetiti i malo pobiberiti.
  • Luk sitno isjeckati prepržiti na ulju, zatim dodati rižu i nju malo prepržiti. a zatim dodati juhu i pustiti da malo uvrije ali ne da se  kraja skuha, pa dodajte sitno sjeckani peršun i margarin .
  • Zatim napuniti pile sa rižom i zakačiti čačkalicom kako nebi ispadalo a ostatak riže stavite oko pileta u vatrostalnu zdjelu 
  • Pecite oko 50-60 min na 200° po potrebi dodajte još malo vode i pecite dok piletina ne porumeni. 

Jela bosanske kuhinje su slična jelima turske, grčke i drugih mediteranskih kuhinja. Međutim, zbog godina Austro-Ugarske uprave, u njoj se osjete uticaji centralne Europe.

Bosanska kuhinja koristi mnogo začina, obično u malim količinama. Većina jela su lagana, kuhana s malo vode. Sosovi su gotovo u potpunosti prirodni. Tipični sastojci jela bosanske kuhinje su paradajz, krompir, luk, bijeli luk, paprika, krastavci, mrkva, kupus, gljive, špinat, tikvice i grah. Od začina najčešće se koristi mljevena paprika, biber, peršin, lovorov list i celer. Kao dodatak jelima u bosanskoj kuhinji često se koriste mlijeko, kajmak i pavlaka. Slatkim jelima se dodaju cimet i klinčić. Jela od mesa su od piletine, govedine ili janjetine.

Regija Hercegovine je pogodana za uzgajanje vinove loze i proizvodnju vina, dok se u Bosni rakija dobija od šljiva i jabuka. Kava se pije iz fildžana, uz obavezan rahatlokum.