Sastojci
- 500g gotovih jufki za pite (lisnato tijesto)
- 500g sviježe blitve
- četiri jaja
- tri kašike griza
- 500g svježeg sira
- 180g kajmaka ili pavlake
- malo soli
- ulje
- malo margarina ili maslaca
- Kratko obariti blitvu - vrlo kratko prokuhati u kipućoj vodi. Ocijediti je i isjeći.
- U zdjelu staviti svježi sir, kajmak, jaja, griz, malo soli i pripremljenu blitvu.
- Sve dobro izmiješati.
- Pomastiti četvrtastu tepsiju i poredati gotove jufke - lisnato tijesto.
- Redati tako da krajevi jufke prelaze preko oboda tepsije (da smjesa ne bi iscurila na stranice tepsije). Redati pola jufki prije stavljanja fila i pri tome mastiti jufke sa uljem.
- Kada smo stavili fil onaj dio jufki koji prelazi obod tepsije presaviti prema unutra.
- Preko fila posložiti drugu polovicu jufki.
- Preko staviti isječen margarin ili maslac na kockice. Malo poprskati vodom.
- Peći u rerni na temperaturi oko 220°C.
- Kada je pita pečena poprskati je sa malo zagrijane posoljene vode.
- Na kratko vratiti u rernu.
Blitva
Blitva (lat. Beta vulgaris subsp. vulgaris var. vulgaris) lisnato je povrće tamnozelene boje iz potporodice labode (Chenopodiaceae)
Blitva je dvogodišnja povrtna kultura koja se uzgaja zbog izuzetno hranjivog lišća. U prvoj godini vegetacije razvija lisnu rozetu sastavljenu od mnoštva spiralno poredanih listova. Druge godine vegetacije iz vegetativnog se pupa formira cvjetna stabljika koja naraste do dva metra visine.
Blitva spada u niskokalorične namimice kao i svo lisnato povrće jer pola šalice (100 grama) kuhane i ocijeđene blitve daje samo 20 kcal (84 kJ). Ovo povrće bogato je magnezijem, željezom i vitaminima B i C.
Blitva u hladnjaku može izdržati i do tjedan dana, a kod pripremanja je potrebno listove dobro očistiti i oprati kroz mlaz vode. Radi očuvanja nutritivno vrijednih sastojaka, dovoljno je da se kuha otprilike 5 do 7 minuta . Može se pripremati kao špinat.
Blitva je dvogodišnja povrtna kultura koja se uzgaja zbog izuzetno hranjivog lišća. U prvoj godini vegetacije razvija lisnu rozetu sastavljenu od mnoštva spiralno poredanih listova. Druge godine vegetacije iz vegetativnog se pupa formira cvjetna stabljika koja naraste do dva metra visine.
Blitva spada u niskokalorične namimice kao i svo lisnato povrće jer pola šalice (100 grama) kuhane i ocijeđene blitve daje samo 20 kcal (84 kJ). Ovo povrće bogato je magnezijem, željezom i vitaminima B i C.
Blitva u hladnjaku može izdržati i do tjedan dana, a kod pripremanja je potrebno listove dobro očistiti i oprati kroz mlaz vode. Radi očuvanja nutritivno vrijednih sastojaka, dovoljno je da se kuha otprilike 5 do 7 minuta . Može se pripremati kao špinat.