Sirnica sa kajmakom




Neizostavno jelo u Bosanskoj kuhinji je pita sirnica. Neki kažu da je sirnica kraljica pita. Iako izgleda jednostavno pripremiti sirnicu ipak sirnica se razlikuje od "ruke do ruke".

Evo jedna recept pa pokušajte

Sastojci:
  • 4 jufke
  • 300g sira, mladog
  • 3 jaja
  • sol
  • 600 g kajmaka
  • 150g maslaca

Priprema:
  • U zdjeli dobro umutite jaja pa dodajte sir i sol. Sve dobro izmiješajte.
  • Razvucite jufke na brašnjavoj površini i prekrijte sa redovima smjese od sira tako da jufke možete rolati.
  • Urolajte jufke i složite u kovrte u podmazanu posudu za pečenje.
  • Rastopite ostatak maslaca i pomiješajte sa kajmakom pa sa pola smjese premažite jufke.
  • Stavite pitu u pećnicu i pecite 30-40 minuta ili dok ne bude pečena.
  • Izvadite pitu iz pećnice, premažite sa ostatkom smjese od kajmaka i vratite ponovo u pećnicu da se malo zapeče.
  • Izvadite, ostavite da ohladi a zatim poslužite.



Jela bosanske kuhinje su slična jelima turske, grčke i drugih mediteranskih kuhinja. Međutim, zbog godina Austro-Ugarske uprave, u njoj se osjete uticaji centralne Europe.

Bosanska kuhinja koristi mnogo začina, obično u malim količinama. Većina jela su lagana, kuhana s malo vode. Sosovi su gotovo u potpunosti prirodni. Tipični sastojci jela bosanske kuhinje su paradajz, krompir, luk, bijeli luk, paprika, krastavci, mrkva, kupus, gljive, špinat, tikvice i grah. Od začina najčešće se koristi mljevena paprika, biber, peršin, lovorov list i celer. Kao dodatak jelima u bosanskoj kuhinji često se koriste mlijeko, kajmak i pavlaka. Slatkim jelima se dodaju cimet i klinčić. Jela od mesa su od piletine, govedine ili janjetine.

Regija Hercegovine je pogodana za uzgajanje vinove loze i proizvodnju vina, dok se u Bosni rakija dobija od šljiva i jabuka. Kava se pije iz fildžana, uz obavezan rahatlokum.