Sirnica sa kajmakom




Neizostavno jelo u Bosanskoj kuhinji je pita sirnica. Neki kažu da je sirnica kraljica pita. Iako izgleda jednostavno pripremiti sirnicu ipak sirnica se razlikuje od "ruke do ruke".

Evo jedna recept pa pokušajte

Sastojci:
  • 4 jufke
  • 300g sira, mladog
  • 3 jaja
  • sol
  • 600 g kajmaka
  • 150g maslaca

Priprema:
  • U zdjeli dobro umutite jaja pa dodajte sir i sol. Sve dobro izmiješajte.
  • Razvucite jufke na brašnjavoj površini i prekrijte sa redovima smjese od sira tako da jufke možete rolati.
  • Urolajte jufke i složite u kovrte u podmazanu posudu za pečenje.
  • Rastopite ostatak maslaca i pomiješajte sa kajmakom pa sa pola smjese premažite jufke.
  • Stavite pitu u pećnicu i pecite 30-40 minuta ili dok ne bude pečena.
  • Izvadite pitu iz pećnice, premažite sa ostatkom smjese od kajmaka i vratite ponovo u pećnicu da se malo zapeče.
  • Izvadite, ostavite da ohladi a zatim poslužite.